Potvrdil to velitel stanice mělnických profesionálních hasičů Zbyněk Štajnc, podle něhož například v úterý hasiči mířili ke třem požárům v přírodním prostředí. Ve středu ke dvěma a ve čtvrtek likvidovali dokonce čtyři požáry suché trávy 
a strniště.

„Jednotky z regionu vyjížděly hasit například požár trávy na železničním náspu v kralupských Mikovicích a požár trávy v Ovčárech nebo silničního příkopu ve Velvarech. K rozsáhlejšímu požáru došlo v lese u Chudolaz, kde hořela lesní hrabanka. Navíc šlo o nepřístupný a skalnatý terén, který komplikoval zásah," konstatoval šéf mělnických hasičů.

Dodal, že v Husinci museli kralupští hasiči plameny krotit přes plot zahrady, kde hořel odpad a suchá tráva. Pozemek totiž hlídali psi.

Nezodpovědní lidé

Požáry v přírodě mají většinou na svědomí nezodpovědní lidé. „Ti naše doporučení a zákazy bohužel často podceňují. Neměli by v lese kouřit, odhazovat do trávy nedopalky nebo sirky a rozdělávat ohně na místech, která k tomu nejsou určená. Požár může vzniknout i od rozpáleného výfuku automobilu, s nímž jeho majitel zajede do vysoké suché trávy," uvedl Zbyněk Štajnc.

V období s minimálními srážkami se může vymknout kontrole i pálení větví, shrabané trávy a dalších přírodních materiálů. Nejjednodušší způsob, jak předejít případným problémům, je každé větší pálení oznámit hasičskému záchrannému sboru, přestože fyzické osoby tuto povinnost zákonem danou nemají.

Čtěte také: V říčanské nemocnici vyhořel archiv