Sociální demokraté vládli ve Středočeském kraji od roku 2008, a to v koalici s KSČM. Podle názoru Pavla Jenšovského tak voliči dost možná zatoužili po změně.

„Výsledky voleb ve Středočeském kraji, ale i v těch dalších, ovlivnily podle mého názoru dva faktory. Jedním z nich je takzvaná voličská únava. A když se na volebním trhu objevil subjekt ANO, sáhli voliči po něm. Zároveň mi přijde až trochu úsměvné, že zřejmě i někteří tradiční voliči KSČM volili hnutí ANO," komentoval výsledky krajských voleb Pavel Jenšovský.

'Zkrátka se daří'

Ovšem s tvrzením, že hnutí ANO zvítězilo v celkem devíti krajích z dvanácti možných i možná kvůli voličské únavě, nesouhlasí místostarosta města Miroslav Samaš.

„Že by se jednalo o takzvanou voličskou únavu, si rozhodně nemyslím. Toto jsme mohli říkat před třemi lety, když hnutí ANO vstoupilo na politickou scénu. Naopak si myslím, že za úspěchem je práce členů hnutí ANO, není to podle mne o voličské únavě. Jsou vidět ekonomické výsledky státu, možná bude už v letošním roce vyrovnaný státní rozpočet. Zkrátka se daří, lidé vnímají práci našich členů, která je vidět," reagoval Miroslav Samaš.

Čtěte také: Naši politici nenazývají věci pravými jmény, tvrdí starosta Rakovníka