Řada stolů pokrytých bílými ubrusy a na nich vyrovnané krásné láhve plné ušlechtilého nápoje, tři pánové se seznamem v ruce pečlivě zvažující rozmístění jednotlivých exponátů. Tak vypadaly poslední okamžiky před příchodem členů a hostů Scotch Whisky klubu v restauraci U Vodárny. Oslava 20. výročí založení nejstaršího whisky klubu v České republice mohla začít.

„Sešli jsme se oslavit 20 let od založení klubu, které se událo 23. října 1996. Při příležitosti oslavy jsme se rozhodli uspořádat výstavu všech dostupných lahví whisky ze všech skotských palíren, kterých je zhruba 130. A nejsou tu whisky ledajaké! Mezi vystavenými láhvemi se nacházejí rarity pocházející z dnes již zrušených palíren. Taková jedna láhev má cenu až 60 tisíc korun," vysvětlil Jiří Černý, prezident nymburského Scotch Whisky klubu.

Program oslavného večera byl jasný. Po úvodním přípitku, kterým byla stylově zvolená dvacetiletá whisky, a po dobré večeři byl přítomným pánům k dispozici klubový bar s nabídkou různých druhů whisky. Pak si již pánové vybírali, ochutnávali, porovnávali, hodnotili a společně si užívali lahodný mok v celé škále jeho oslnivých chuťových variací.

Specialita Laphroaig

O váženosti nymburského klubu svědčí velká účast hostů, kteří si nenechali ujít možnost seznámit se s vystavenou unikátní kolekcí lahví skotské.

Jaký by to byl Scotch Whisky Club, kdyby neměl kontakty přímo na Skotsko a jeho palírny! Ten nymburský je udržuje jednak po soukromé linii jednotlivých členů, jednak prostřednictvím člena Petra Křenka, který je jedním z hlavních dodavatelů skotské whisky do České republiky.

Jakou whisky preferuje například prezident klubu Jiří Černý? Je to nakouřená whisky z ostrova Islay. „Máme zde jednu specialitu. Laphroaig je whisky zrající nikoli ve velkoobjemových sudech, ale v sudech o objemu pouze šedesát litrů, čehož výsledkem je whisky 
s mnohem intenzivnější chutí. To bude, myslím, jeden 
z mých favoritů večera," usmíval se Jiří Černý.

Bez přítomnosti dam

Oslava 20 let Scotch Whisky klubu se uskutečnila v komorním prostředí bez hudby i bez přítomnosti dam. Byl to večer zasvěcený klidné procházce různými druhy whisky a objevování chuťových nuancí tohoto nápoje.

Ovšem vánoční setkání klubu mívá rozvernější program s hudbou a je otevřeno také dámám. Při něm vždy dojde na klubovou hymnu, kterou by snad ani nemohla být jiná píseň než Whisky to je moje gusto. K dobré tradici patří 
i to, že si ji vždy s pozvanou kapelou zazpívá prezident klubu Jiří Černý. Letos se uskuteční vánoční setkání v pátek 
9. prosince ve foyer Hálkova divadla a pozvání přijal zpěvák Richard Tesařík.

Je pravda, že u whisky se dohodlo mnoho záležitostí světového významu. Připomeňme jen Winstona Churchilla, jehož si bez sklenky skotské whisky 
a doutníku ani neumíme představit. Z tohoto úhlu pohledu je činnost nymburského Scotch Whisky klubu významná, neboť oslavuje nápoj, který, řečeno s mírnou nadsázkou, se podílel na tvorbě světových dějin.

Čtěte také: Whisky je 20 let jejich gusto. Scotch Whisky Club má archiv 1020 lahví