Ano, chuti zejména: návštěvníkům se nabízí možnost ochutnat rozmanité pochoutky typické pro jednotlivé členské státy EU, které se prezentují na samostatných stáncích. Je tak i prostor ukázat tradice, představit kulturu – nebo třeba nabídnout pozvánku na turistická lákadla. V programových blocích celodenní akce (kterou v Příbrami hostilo náměstí T. G. Masaryka a podobné to bude i ve většině dalších středočeských měst, kam akce Ochutnej Evropu zavítá) se představují jednotlivé evropské regiony. Akce tak nabízí možnost poznat všechny významné chutě Evropy soustředěné na jednom místě.

Z plavby na padesátimetrovém voru neboli prameni v Kamýku nad Vltavou.
Podívejte se: Na voru jako za starých časů. Zájemci mohou poznat pocity plavců

Nechybí ale ani soutěže nebo hudební vystoupení, kdy příchozí potěší skupina Eddie Stoilow, zpěvačka Šárka Vaňková i vítězové soutěže mladých kapel v živém hraní Skutečná liga (příbramské publikum si tak mohlo poslechnout i Wotazník a Madam Royal). Punk-rockovému Wotazníku z Mladé Boleslavi se to přitom povedlo v Příbrami rozpálit ve velkém stylu: jeho členové dokázali hudebně představit jednotlivé evropské země (a to ještě ve stejný den museli stihnout i letní slavnosti v Březině nad Jizerou; tentokrát s vlastním repertoárem).

Nechybí ani informace o pozoruhodných stavbách ve středních Čechách, ověnčených cenami v soutěžích, jejichž vybudování umožnily evropské dotace. Nejmenší děti pak potěší nejen možnost ochutnávek, ale i takové atrakce jako skákací hrad, malování na obličej či výtvarná dílna a koutek her.

Celokrajskou sérii programů Ochutnej Evropu v Příbrami zahájili středočeský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci/TOP 09) společně s prvním místostarostou Příbrami Martinem Buršíkem (ANO). „Návštěvníci se dozví spoustu zajímavostí; Evropu mohou poznávat doslova všemi smysly,“ zdůraznil Švenda. Další „ochutnávka“ Evropy, kde opradvdové ochutnávání skutečně nechybí, se chystá na sobotu 13. srpna v Nymburce: od 10 do 18 hodin u městských hradeb. O následujícím víkendu pak má přijít na řadu Husovo náměstí v Berouně.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.