Vyhaslé životy i těžký průběh onemocnění

Z jedenácti obětí, které hygienici evidovali od začátku sezony před týdnem, se počet úmrtí nyní vyšplhal již na 17, informovala v pátek Dana Šalamunová ze středočeské hygienické stanice. Špatnou zprávu tedy měli lékaři pro šest rodin. O 16 se zvýšily celkové počty pacientů, u nichž si závažný průběh onemocnění vyžádal hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče nebo oddělení ARO. Původní údaj 54 stoupl během uplynulého týdne na 70.

Zákazy návštěv, které už přesáhly měsíc, zůstávají nadále v platnosti v některých lůžkových zdravotnických zařízeních i v četných domovech seniorů a dalších organizacích poskytujících sociální služby. „Chápeme, že omezení návštěv je nepříjemné pro pacienty i jejich příbuzné a přátele, žádáme však o toleranci a pochopení,“ uvedl ředitel mladoboleslavské nemocnice Ladislav Řípa. Zákaz návštěv vedení nemocnice odůvodnilo tím, že je třeba chránit jak hospitalizované pacienty, tak ošetřující personál. Právě v Mladé Boleslavi si vysoká nemocnost v tomto týdnu vynutila nové uzavření seniorského domova – a obdobná zpráva přišla také z Příbramska. Tam jde o mateřskou školu v obci Čenkov.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Chcete mluvit s hejtmankou? Příležitost je ve středu

Nemocných ubylo, a to dosti výrazně

Nebýt těchto zpráv, zdálo by se, že celkové údaje o vývoji onemocnění vyznívají příznivě. Při vyhodnocení hlášení z ordinací praktických lékařů a pediatrů za 11. kalendářní týden hygienici v rámci kraje zaznamenali pokles výskytu akutních respiračních infekcí o 9,1 procenta proti 10. týdnu. Celková nemocnost dosahovala 1568 onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel – přičemž za hranici epidemie se obvykle považuje 1600 přepočtených pacientů. Nejvyšší hodnoty se z Benešovska vrátily na Příbramsko (kde je podíl nemocných velmi vysoký již od počátku roku); naopak jako region s nejpříznivější situací převzalo od Kladenska štafetu Berounsko. Právě na Benešovsku a Berounsku byly letos již poslední jarní prázdniny, které vývoj nemocnosti zpravidla oslabí. 

Z celkového počtu pacientů s respiračními infekcemi lékaři určili příznaky chřipky u 13,3 procenta. Dělá to 209 onemocnění na sto tisíc obyvatel – a pokles proti 10. týdnu dosahuje 24,8 procenta.

Akutní respirační infekce ve středních Čechách po 11. týdnu
- Celková nemocnost: 1568 onemocnění na 100 000 obyvatel (pokles proti 10. týdnu o 9,1 procenta)
- Onemocnění s klinickým obrazem chřipky: 13,3 procenta z celkové nemocnosti – 209 onemocnění na 100 000 obyvatel (pokles proti 10. týdnu o 24,8 procenta)
- Od začátku chřipkové sezony je evidováno 70 závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou; 17 z těchto pacientů zemřelo.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Ilustrační snímek.
Myslet nyní na letní tábor? Je nejvyšší čas!