Mezi lokální topeniště, která se nacházejí především v domech, chalupách 
a chatách, patří například kotle na dřevo, uhlí nebo zemní plyn. Odpadky se v nich spalovat nesmějí, přesto je řada nemovitostí, kde si s tím majitelé hlavy nelámou. Stačí sledovat sloupy dýmu, linoucí se od komínů. „Příčinou černého kouře ale nemusí být jen topení odpadky," vysvětlil Ctirad Mikeš.

Může jít například o špatný tah, pokud komín neprověřil a nevyčistil odborník, což musí zajistit majitelé nemovitostí dvakrát za rok. „Komíny si nechávají čistit především starší a zodpovědní lidé. Ostatní se o to ale snaží sami a kontroly vůbec neřeší," přiblížil kominík Pavel Vonostránský ze Zlosyně.

Podstatná první půlhodina

Velkým problémem jsou podle mělnického starosty i chyby, kterých se lidí dopouštějí při zatápění. „Podstatná je první půlhodina, kdy je největší kouřivost," míní Ctirad Mikeš. Potvrdil to i kominík a revizní technik Karel Dryák z Velkého Borku.

„Kotel se musí nejprve nechat rozhořet a teprve pak tam přidat palivo. Lidé často dělají to, že do kotle nasypou všechno najednou. To ale pak dlouho doutná, než to chytne a prohřeje se komín," popsal Karel Dryák, podle kterého trvá u zděného komínu až dvacet minut, než se prohřeje a začne v něm fungovat přirozený tah, u vyvložkovaného komínu jde o čas o zhruba polovinu kratší.

Důležité je správně topit

„Samozřejmě, že někteří lidé do kotle házejí všechno možné, ale pokaždé za hustým kouřem nejsou odpadky. Důležité je správně topit. Každý by se tak měl držet popisu, který výrobce dodal ke kotli. Pokud jej nemají, informace dohledají na internetu," doplnil kominík.

Podle vedoucí neratovického odboru životního prostředí Michaely Čermákové najdou lidí v návodu ke kotli také seznam vhodných paliv. „Palivo, které v návodu není výslovně uvedené, by se spalovat nemělo," varovala.

Konkrétní seznam obecně vhodných paliva sice neexistuje, zákon o ochraně ovzduší však říká, že se v kotlích nesmí pálit vlhká rostlinná hmota nebo chemicky ošetřený materiál. A rozhodně není vhodné pálit ani plasty, při jejichž hoření se do ovzduší uvolňuje velké množství škodlivých látek.

Čtěte také: Lidé pálením odpadků zamořují vesnice, lidem dochází trpělivost