Situace ve Středočeském kraji ukazuje na to, že se průměrně nájmy zvýšily o 12 procent na 214 korun měsíčně za metr čtvereční. Vloni to bylo 192 korun, předloni dokonce 170 korun. Největší meziroční zdražení zažil Mělník.

Podle dostupných informací totiž nájemné podražilo o 22 procent. Cena pronájmu za metr čtvereční za měsíc vzrostla z loňských 192 korun na 214. V roce 2017 navíc byla „jen“ 170 korun. Ani přes takové zdražení ale není finančně nejnáročnějším místem pro bydlení.

Bydlení podražilo také na Praze-východ, a sice o 17 procent, a také v Kolíně, o 15 procent. Benešov a Kladno zdražily o 12 procent, Kutná Hora a Nymburk o 12 procent.

Nejdražším okresem na bydlení ale zůstává bezesporu Mladá Boleslav, jak ukazují statistická data. Tam se totiž v roce 2019 platí měsíčně za metr čtvereční 244 korun, vloni to bylo ale 229, dá se hovořit o nárůstu „pouze“ sedm procent.

Jak rostly ceny pronájmů ve Středočeském kraji.Zdroj: DENÍK

Poměrně drahé jsou také okresy Praha-východ. Za metr čtvereční měsíčně se zde dává 236 korun. V Praze-západ to je 230 korun. Mělník je až na čtvrtém místě, i přes skokové zdražení. Jsou zde na 224 korunách měsíčně.

Nejlevněji se naopak dá bydlet v Rakovníku, kde nájmy klesly meziročně o 13 procent. Za metr čtvereční měsíčně zaplatíte 171 korun. Druhý nejlevnější je Benešov, kde se za metr čtvereční měsíčně účtuje 174 korun. Zde se jedná o meziroční zdražení ve výši 13 procent. Třetí nejlevnější je Kutná Hora – 175 korun, meziroční zdražení o 12 procent.

Přesně ve středočeském průměru 214 korun za metr čtvereční za měsíc je potom Beroun. Oproti loňsku ale nájmy podražily o 11 procent.

Ve srovnání s Prahou jsou na tom Středočešti ale ještě relativně dobře. Tam se letos cena vyšplhala na 304 korun za metr čtvereční za měsíc, ročně zaznamenaly pražské byty průměrné zdražení o šest procent.

Ilustrační foto.
Byty se staví méně, ale přesto rekordně
Ilustrační foto
Ceny bytů za deset let stouply asi o čtvrtinu