„Z udělování Ceny hejtmanky se už stala tradice, díky které si můžeme uvědomit, kolik výjimečných lidí okolo sebe máme. Děkuji předem všem, kteří pošlou nominace a navrhnou své kandidáty na toto symbolické ocenění pro osobnosti, které svůj život spojily se Středočeským krajem,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Má to ale jisté podmínky. Kandidáti na ocenění musí být spjati s krajem: na jeho území se narodili, žijí zde, nebo je s krajem spojeno jejich působení, život, dílo nebo činnost. „Cena hejtmanky se bude udělovat v sedmi kategoriích: za hrdinský čin, společenskou odpovědnost, kulturu, sport, dále za oblast vzdělávání, vědy a výzkumu,“ uvedl Jan Nováček z oddělení tisku Středočeského kraje. Další samostatné kategorie tvoří pracovníci veřejného sektoru a podnikatelé. Ze všech zaslaných návrhů budou moci lidé navíc vybrat prostřednictvím internetového hlasování osobnost v kategorii Cena veřejnosti.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Musíme se připravit na nárůst nakažených. Vytvoříme síť laboratoří, řekl Vojtěch

Letošní ročník ankety bude specifický, předesílají organizátoři ankety. "Máme za sebou složité měsíce a nikdo nevíme, jak se koronavirová pandemie bude vyvíjet. Symbolické ocenění by si letos zasloužily stovky lidí a už teď je jasné, že porota nebude mít jednoduchou práci. Těším se, že se díky Cenám hejtmanky opět podaří najít lidské příběhy, které se stanou inspirací i pro ostatní Středočechy,” připomněla hejtmanka.

Ta také zdůraznila, že nemusí jít zdaleka jen o mediálně známé osobnosti, ale podobně jako v předchozích ročnících mohou uspět lidé, kteří například nezištně pomáhají ve svém okolí a o jejich činnosti ví jen jejich nejbližší. „I tyto příběhy hledáme, protože i tito lidé si ocenění zaslouží,“ dodala.

Členy hodnotící komise budou stejně jako v minulých letech hejtmanka Středočeského kraje (předsedkyně), členové rady kraje, zástupců politických klubů Zastupitelstva SK a odborníci z jednotlivých oblastí.

Sedmnáctá strana nestihla termín podání kandidátky. Hodlá se bránit