Tak striktně jako dřív to dnes už neplatí. Třeba velkopopovický pivovar na Praze-východ zve v sobotu na Ladovské vepřové hody, v jejichž rámci mezi devátou a patnáctou hodinou dojde nejen ukázky tradičních řemesel a prohlídky pivovaru i se školou čepování piva, ale hlavním lákadlem dne jsou – jak už název napovídá – právě zabíjačkové speciality. Ostatně – lidí, kteří by v postní době neokusili jiné maso než rybí, dnes asi mnoho nepotkáte. Jakkoli to před staletími bývalo velmi důsledně dodržovaným pravidlem, uplatňovaným nejen s přísnými měřítky platnými pro chudý lid, ale i v těch nejvznešenějších kruzích.

Neplatí také, že by konec masopustního období znamenal konec plesové sezony, na což se dříve dbalo přímo úzkostlivě. Třeba na sobotu se chystají i opravdu velké akce. Včetně Květinového plesu na zámku Štiřín na Praze-východ – a v Kladně se dokonce uskuteční Reprezentační ples Středočeského kraje s hlavní hvězdou Helenou Vondráčkovou.

Ilustrační foto
Po vichru může přijít další. Snad mírnější

Účast na plese v postním čase se přitom už nepovažuje za tabu ani pro věřící katolíky, jimž katechismus účast na zábavných večerech v tomto čase přímo nezapovídá; na rozdíl od ještě poměrně nedávné minulosti. Očekává se však, že pokání prožijí jiným způsobem.

Ani samotnému masopustnímu reji ostatně ještě není konec. Hornické muzeum Příbram zve v sobotu na legendární bohutínské maškary v podání tamějších dobrovolných hasičů i na specifický havířský masopust odrážející právě jedinečnost hornického prostředí. Masopustním průvodem dopoledne ožije historické prostředí Ševčinského dolu na Březových Horách; odpoledne pak i vysokochlumecký skanzen, který je pobočkou příbramského muzea.

Ozvěnu reje maškar pak lze zažít například v obci Kozmice na Benešovsku, kde místní sbor dobrovolných hasičů pořádá rovněž v sobotu akci nazvanou Maškarní rej Bakus. Na další merendu s maskami se na Benešovsku lze vypravit v neděli – tentokrát do Týnce nad Sázavou, kde má odpolední program pro děti název Ko(s)mický karneval. Již v pátek se příznivci oldies mohou vyřádit třeba i na Praze-východ, a to v rámci Zámeckých disco pátků kunického zámku Berchtold.

Čelivský poklad před vyjmutím ze země.
Muž z Čeliva našel při práci na zahradě poklad, mince ze středověku