Upozornil tak na částku, kterou středočeští policisté i občanští zaměstnanci vybrali ve prospěch handicapovaného dítěte, jež potřebuje větší vozík; z toho používaného už tři roky Kryštof vyrostl. A vyhlédnutá náhrada Bravo Racer, mechanický vozík speciálně konstruovaný pro dětské uživatele, kteří mají rádi aktivní pohyb navzdory tomu, že nemohou chodit, není laciný špás: rodičům na jeho pořízení chybělo 90 tisíc korun.

Starost, kde peníze sehnat, už však mohou hodit za hlavu. Plyne to z informací, které v sobotu zveřejnila mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Ne náhodou právě v den tradičně patřícím obchůzkám mikulášských družin. Vedle Kučerovy uniformy policejního generála totiž na malé slavnosti nechyběly ani další „stejnokroje“: mikulášský a andělský kostým.

Zdroj: Youtube

Normální kluk. Jen nechodí

Kryštofa sice od jeho předčasného narození trápí zdravotní problémy, k nimž se ještě přidala dětská mozková obrna, avšak podle slov Suchánkové je to úplně normální kluk. Baví ho lego, se starší sestrou, která ho prý občas vezme i na závody v orientačním běhu, s oblibou zpívá a tančí, rád poslouchá rádio, prohlíží si knížky… „Přesto je pětiletý Kryštof oproti nám jiný – neuvěřitelně šikovný a silný,“ zdůraznila policejní mluvčí. „Velmi statečně překonává nepřízeň osudu v podobě zdravotních komplikací, z důvodu kterých se neobejde bez invalidního vozíku,“ konstatovala.

Peníze i pro další potřebné

Problém spojený s tím, že Kryštof roste stejně jako jeho vrstevníci, ale vozík nikoli, se vyřešil právě v mikulášském čase. „Kromě toho, že za ním přišel s nadílkou Mikuláš s andělem, kteří rozzářili jeho oči, nadělovaly také policie, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR 211 a nadace Charta 77 – Konto bariéry,“ uvedla Suchánková. Role nadace byla významná – právě ona vybrala pro poskytnutí příspěvku od policie příběh Kryštofa. Stalo se tak v rámci projektu Přes bariéry s policií, na němž nadace spolupracuje se středočeskou policií již tři roky. „Příběh Kryštofa mé kolegy a kolegyně opravdu velmi zaujal, zejména pak to, jakým způsobem ke svému handicapu přistupuje a jak se už v tak nízkém věku dokázal ,poprat‘ s osudem,“ připomněl Kučera.

Odběrové místo na koronavirus. Ilustrační foto
Na bezplatné testy se učitelé zatím nijak překotně nehrnou

Po dohodě s nadací dostane Kryštof potřebných 90 tisíc korun na nový vozík – a zbývající vybrané peníze se rozdělí dalším klientům, kteří pro zvládání každodenního života potřebují podpůrné pomůcky. Kryštofova rodina však i tak převzala ještě další šek s vepsanou částkou dosahující bezmála 50 tisíc korun – tentokrát od zdravotní pojišťovny.

Projekt „Přes bariéry s policií“
- Sportovně-charitativní projekt středočeské policie je realizován již od roku 2018. Jeho hlavním cílem je motivovat studenty středních škol ve Středočeském kraji ke sportovním aktivitám a výkonům a zároveň pomoci lidem s pohybovým handicapem. Současně jde o náborovou aktivitu zacílenou na budoucí absolventy.
- Za dobu trvání projektu jím prošlo 2783 studentů 4. ročníků středních škol a vyšších odborných škol. Současně Nadace Charta 77 – Konto bariéry vybrala příběhy deseti klientů – dětí, mužů i žen – kteří potřebovali finanční podporu na zakoupení zdravotních pomůcek umožňujících či usnadňujících pohyb. Příspěvky, jež jsou pro ně určeny, se vypočítávají podle výkonů sportující studentů.
- Součástí akce je i sbírka v řadách policistů a policistek. „Za tři roky fungování projektu, i s finanční podporou Zdravotní pojišťovny MV ČR 211, vybrali mezi sebou bezmála jeden milion korun,“ řekl ředitel středočeské policie Václav Kučera. Částku označil za úctyhodnou – a zasloužící si obdiv a poděkování.

Zdroj: Policie ČR