Lavička Václava Havla je konstrukce dvou židlí a stolku jehož středem vyrůstá lípa. Toto místo setkávání a konverzace je na několika místech České republiky i světa. Na začátku roku 2015 bylo řečeno, že bude i v Kutné Hoře, konkrétně ve Vysokostelské ulici. Na její pořízení ale bylo nutné 250 tisíc korun.

Radnice se rozhodla pořídit je formou veřejné sbírky, kterou vyhlásila v červnu roku 2015. Od začátku ale byla sbírka i lavička samotná terčem mnoha vtipů i kritiky. Mnozí záměr nepokrytě považují na zbytečný a konstrukci za nehezkou. Věci se navíc zkomplikovaly, když její autor Bořek Šípek loni zemřel. Vedení radnice ale tehdy uvedlo, že Šípek stačil před smrtí lavičku pro Kutnou Horu vyrobit a ve sbírce se tak může pokračovat.

Vybraných 44 tisíc korun na účtu ale v tuto chvíli není konečná částka. Stále jsou ve hře pokladničky, které stojí v Informačním centru v Sankturinovském domě, na pokladně Průvodcovské služby ve Vlašském dvoře a v obchodě Glass Dependance Bořka Šípka na Komenského náměstí. Rozpečeťovat se budou letos v květnu. Až v tu chvíli bude jasné, jaká je skutečná situace kolem Lavičky Václava Havla.

Sbírka na zvon

Nezájem o sbírku by mohl naznačovat, že Kutnohořané veřejné sbírky ignorují. Není tomu tak. Vedle sbírky na lavičku je ve městě vyhlášena i sbírka na zvon pro kostel sv. Jakuba. A ta má mnohem větší odezvu.

Vyhlášena byla loni v květnu s tím, že na výrobu zvonu Jakub Mária a jeho vyzvednutí na věž je potřeba 3,5 milionu korun. Ukázalo se, že v tomto případě nejde o tak nereálný úkol. Na začátku letošního ledna bylo na účtu sbírky přesně 2.157.849 korun.

Čtěte také: Pořízení zvonu pro Jakuba je zase blíž, na kontě sbírky jsou dva miliony korun