„Velice rádi bychom se dozvěděli, kolik nabízí, protože věřím tomu, že bychom byli schopni cenu dotlačit," uvedl ve čtvrtek 15. prosince dopoledne starosta Benešova Petr Hostek. Coop však takovou informaci, kterou lze označit i za obchodní tajemství, prozradit nechce. A právě to vyvolává ve vedení města pochybnosti o transparentnosti chystané transakce.

„Jestliže se tu informaci nedozvíme, evokuje to ve mě nějakou zákulisní záležitost, která není vůči městu úplně čistá. Přitom Coop veřejně deklaruje že - „jsme s vámi, jsme jedni z vás, věřte nám," připomněl lídr benešovské radnice s tím, že v případě, že to tak Coop skutečně myslí, měl by to svým postojem k městu potvrdit a sdělit mu, kdo má o objekt zájem a kolik za něj nabízí.

Město by chtělo hlavní i vedlejší budovu bývalé školy využít pro specializované učebny Základní školy v Jiráskově ulici, která je k bývalému střednímu odbornému učilišti stavebně „přilepena." Místo by tam ale našla také základní umělecká škola a nakonec i dům dětí a mládeže, kterému chybí místo například pro železniční modeláře.

Další ubytovnu nechtějí

Tyhle vize ale pohasínají a stále více se přibližuje možnost, že se z opuštěné školy stane v pořadí už třetí ubytovna v centu města. Aby nedošlo k tomu, co si nikdo z radnice ani z nezainteresovaných obyvatel města nepřeje, tedy vzniku v pořadí už třetí ubytovny, chytá město právní kroky, které by tomu měly zabránit. Jaké, o tom zatím starosta nechce mluvit.

„Uděláme ale všechno proto, aby v centru taková záležitost nevznikla. Vždyť hned vedle je gymnázium, základní škola, dům dětí a mládeže, družina i školní jídelna. Nemůžeme si dovolit, aby v jejich blízkosti vznikla jakákoliv aktivita, která by narušovala bezpečnost dětí a snahu pedagogů o jejich zdravý vývoj," dodal Petr Hostek.

Podle místopředsedy představenstva Coopu Ladislava Kraváka se celá záležitost stala z nepochopitelných důvodů politickou kauzou. „A proto se k ní už nebudeme vyjadřovat. Komunikujeme s městem a myslím, že ten problém je jasně vyřešen," řekl ve čtvrtek 15. prosince Ladislav Kravák.

Čtěte také: Benešov školu v Husově ulici asi nezíská, jiný zájemce za ni nabízí víc