Policisté ale sledovali i další prohřešky, jichž se řidiči dopouštěli. Dohlíželi tak i na rychlost – a právě překročení jejích limitů se stalo nejčastějším pochybením: takových případů policisté zaznamenali 97. Rovných osm desítek pak bylo těch, kteří se za jízdy nepřipoutali. A odhalených případů řízení s mobilním telefonem v ruce jen o dva méně.

Z tradičních Svatováclavských slavností v Kutné Hoře.
Víkend nabídne pozdní sběr vína i tanečnic nebo sladké přepadení vlaku

„Psaní SMS či jiné aktivity spojené s používáním mobilním telefonu během řízení jsou velmi častým přestupkem – a zároveň příčinou mnoha dopravních nehod,“ varuje Truxa. S tím, že se k nim řadí i ty s nejzávažnějšími následky: například při najetí zezadu na stojící kolonu. „V případě, že policisté takové jednání zjistí, mohou na místě řidiči uložit pokutu až 1000 korun,“ poznamenal. Ocitoval přitom ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, které hovoří jasně: „Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.“ Zakázáno tak je třeba i přidržovat telefon mezi bradou a ramenem. Nebo si pořizovat hlasové poznámky diktafonem.

Celkově podle Truxových slov bylo v kraji do akce zapojeno 328 policistů, kteří zkontrolovali 2150 řidičů a jejich vozidel. Vyměřili pokuty za 232 tisíce korun. Mezi provinilci nechyběli ani ti, kteří řídili s návykovými látkami. „Sedm řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu a dva pod vlivem drog,“ uvedl mluvčí.