Čestný titul basilica minor propůjčuje papež významným poutním kostelům. Dosud měly tento titul pražské baziliky svatého Jakuba Staršího na Starém Městě, Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, svaté Markéty v Břevnově a bazilika svatého Petra a Pavla na Vyšehradě.

„Kostel je vyhledávaným poutním místem k uctění sv. Ludmily. Přichází sem řada pravoslavných a řeckokatolíků i mnohých cizinců. Povýšení chrámu na basilicu minor proto vnímám jako ocenění jeho mimořádnosti. Stal se jedinou svatoludmilskou svatyní na světě,“ upozornil farář Jakub Berka, administrátor farnosti sv. Ludmily. „Udělení tohoto čestného titulu vychází z politické moci papeže. Jde ale o veskrze duchovní ocenění a privilegium, s nímž nejsou spojeny žádné například finanční výhody,“ dodal.

Z ekumenické modlitby za britskou královnu Alžbětu II.
Video, foto: Ve Svatovítské katedrále se lidé modlili za britskou královnu

Svatá Ludmila žila na přelomu 9. a 10. století. Po smrti manžela Bořivoje I., prvního doloženého Přemyslovce, českým zemím několik let částečně vládla a přispěla k expanzi křesťanství. Zemřela násilně, pravděpodobně byla uškrcena na objednávku své snachy Drahomíry, s níž měla spory o politickou orientaci Čech.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.