Bylo vyhlášeno nejvíce bankrotů lidí a podnikatelů v historii, připomněla v úterní tiskové zprávě společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Vychází z vlastní analýzy dat aplikace Cribis zveřejněných na portálu www.informaceofirmach.cz.

Výrazný nárůst osobních bankrotů 

V případě osobních bankrotů se očekával výrazný nárůst jako důsledek novely insolvenčního zákona. Skutečně se dostavil rekord: celorepublikově počet osobních bankrotů výrazně vzrostl; byl nejvyšší od začátku roku 2008, kdy insolvenční zákon začal platit. Počty bankrotů se v červenci zvýšily na dvojnásobek: u osobních bankrotů se vyšplhaly na 2102 (proti červnu to představuje nárůst o 1176). Bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo 915 (v tomto případě meziměsíční navýšení představuje 495). Rovněž počty podaných návrhů na bankrot byly rekordní; skutečně nejvyšší v historii. Návrhů na osobní bankrot bylo podáno 2653 (o 441 více než předchozí měsíc a o 1805 více než v květnu, tedy poslední měsíc před účinností novely insolvenčního zákona); v případě fyzických osob podnikatelů jde o 1100 návrhů (meziměsíční navýšení zde dosahuje 168).

Ilustrační foto.
Během týdne řidiči v kraji zaplatili za rychlost přes sto tisíc

„Během července se naplno projevily dopady novely insolvenčního zákona,“ konstatovala analytička zpracovatelské společnosti Věra Kameníčková. S vysvětlením, že zmiňovaná novela nastavila mírnější podmínky pro oddlužení. „Počet vyhlášených osobních bankrotů koresponduje s výrazným zvýšením počtu návrhů na osobní bankrot, který jsme zaznamenali během června. Vzhledem k pokračujícímu růstu počtu podaných návrhů očekáváme v dalších měsících podobně vysoký počet osobních bankrotů – případně i vyšší,“ míní, že se nejednalo po pouze jednorázový výkyv.

Jak jsou na tom Středočeši? 

Významně se na celorepublikovém rekordu v osobních bankrotech podíleli i Středočeši. V kraji bylo během července vyhlášeno 218 osobních bankrotů, což v celostátním srovnání představuje třetí příčku – za kraji Ústeckým (296) a Moravskoslezským (257). Na severu Čech i Moravy bylo vyhlášeno rovněž nejvíce bankrotů podnikajících fyzických osob. V tomto případě se však střední Čechy k většinovým trendům nárůstu nepřipojily. Naopak: zaznamenaly meziroční pokles o 15 procent. Celorepublikový rekord to však není – ten drží se snížením o 22 procent jih Moravy.

Stánek Středočeské centrály cestovního ruchu na na veletrhu cestovního ruchu Holiday World v pražských Holešovicích v únoru 2019.
Nová šéfka krajské turistické centrály chce prodloužit pobyt návštěvníků

Pokud jde o bankroty obchodních společností, těch bylo během července celostátně vyhlášeno 54 (proti červnu o 22 více) – a k tomu bylo podáno 102 návrhů na bankrot (meziměsíčně o 10 více). V tomto případě střední Čechy ve srovnání krajů nevyčnívají ani na jednom pólu – na rozdíl od Prahy s rekordními 17 bankroty. Hlavní město si udržuje republikové „prvenství“ i v rámci posuzování vývoje situace během uplynulých 12 měsíců: to bylo v Praze vyhlášeno 248 bankrotů obchodních společností.

Vzhledem k rozdílným počtům firem sídlících v různých regionech však více než absolutní čísla prozradí údaje o počtu bankrotů přepočtených na deset tisíc obchodních společností. Ten je dlouhodobě nejnižší v Jihočeském kraji (za uplynulých 12 měsíců tam dosahuje osmi bankrotů) – a hned další příčka patří středním Čechám s hodnotou 10. Celostátní průměr, který dosahuje 13, výrazně překračují kraje Moravskoslezský (19), Plzeňský (18,9) a Karlovarský (18,3).

Nejvíce jsou bankrotem ohroženy firmy působící ve zpracovatelském průmyslu, v dopravě a skladování, připomíná CRIF. Na opačném pólu jsou naopak nakládání s nemovitostmi a oblast profesních, vědeckých a technických činností.

Z kurzu ikonopisectví v klášteře v Sázavě.
Část sázavského kláštera se proměnila v ikonopiseckou dílnu
Ilustrační foto.
Práci Charity Vlašim pomůže nové vozidlo