Dechová zkouška nedopadla dobře

Policejní hlídka podle slov Michaely Novákové z kladenské policie zjistila, že superb narazil pravou přední částí do zadní části vozu Opel Zafira, zaparkovaného u pravého okraje komunikace, a ten byl ještě odmrštěn do vozu Volkswagen Passat stojícího před ním. „Nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem a vlastnostem vozidla, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat,“ tlumočila Nováková zjištění dopraváků na adresu šoféra.

Polízanice, které ho čekají, pramení především z výsledku dechové zkoušky. Na displeji nejprve vyskočila hodnota 2,92 promile, při opakovaném měření se pak ukázala cifra 2,81. „Řidič byl vyzván k odběru biologického materiálu ve zdravotnickém zařízení, čemuž vyhověl,“ konstatovala Nováková. Dotyčný podle jejích slov na místě přišel o řidičský průkaz – a také byl vyrozuměn jeho zaměstnavatel. 

Ilustrační foto
Kontrola jednadvaceti cizinců odhalila sedm nelegálů a padělané doklady

U problémů v práci ale zřejmě nezůstane. Kriminalisté z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Západ zahájili úkony trestního řízení. „Případ je šetřen jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a podezřelému muži hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky,“ přiblížila souvislosti policistka Nováková.

Návrat do Prahy ze služební cesty

Za volantem bourajícího superbu skutečně seděl voják, potvrdil ve čtvrtek Deníku Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Podle jeho slov se jednalo o jednoho z resortních řidičů v hodnosti praporčíka, který se vracel ze služební jízdy zpět do Prahy. „Voják je nyní v pracovní neschopnosti; personálně řešen bude po jejím ukončení,“ konstatoval Fajnor. Další podrobnosti neuvedl – s tím, že o případu šetřeném policií má ministerstvo zatím pouze kusé informace.

Kdo může stanovit trest? To se uvidí

Informaci, zda o vině a případném trestu bude v souvislosti s řízením pod vlivem alkoholu rozhodovat civilní soud (čemuž by se zdál nasvědčovat fakt, že policie odkázala na ustanovení trestního zákoníku), anebo se potrestání stane záležitostí armádní jurisdikce, jak bývá zvykem v případě provinilců ve služebním poměru, Deník nezískal. „V tuto chvíli věc řeší Policie ČR,“ konstatoval Fajnor. Další postup bude zřejmě záviset na vyšetřovateli konzultujícím své kroky se státním zastupitelstvím.

Ve hře by nejspíš mohlo být i předání spisu vojenské policii či nadřízenému služebnímu funkcionáři s personální pravomocí. Podle všeho se však najedná o otázku, na niž by měla být známa odpověď v nejbližších dnech. Podstatnou roli zřejmě také sehrají výsledky laboratorních rozborů odebraných vzorků krve a moči, které umožní posoudit hodnoty naměřené při dechové zkoušce.

Ilustrační foto
V okolí metropole vzrostl počet evidovaných dopravních nehod i výše škod
Prvních 19 vozů Škoda Superb Ambition s automatickou převodovkou převzali zástupci Policie České republiky od představitelů automobilky Škoda Auto.
Dálnice začnou brázdit nové policejní superby