Zda toto bude konečný výsledek všech povolebních vyjednávání, nebo se starosta Kolína Vít Rakušan v čele STANU může stát hejtmanem, v tuto chvíli není otázka, kterou je snadné zodpovědět.

Co na to říká kolínský starosta Vít Rakušan a lídr středočeského STAN? „Je to záležitost očekávatelná. Nebylo to pro nás překvapení ve chvíli, kdy jsme se dohodli na exkluzivitě jednání, ale pochopili jsme, že ANO jednalo s ODS," řekl kolínský starosta Vít Rakušan.

Více by se mělo vědět už brzy. Další postup si totiž podle jeho slov vyžádá jednání na krajském výboru STAN, které se odehraje dnes. Na něm by mělo padnout rozhodnutí, zda je takové rozdělení sil přijatelné. „Není to o tom, že by rozhodoval jeden člověk, musíme to vzít k projednání. Víc k tomu není co říct," vysvětlil.

Návrat k prvotnímu návrhu

S ODS ve čtyřkoalici ale Vít Rakušan nemá problém. „Obecně ale říkáme, že projekt čtyřkoalice je to, co od voleb podporujeme," vysvětlil. „Vracíme se tak k variantě, kterou jsme navrhovali úplně jako první," podotkl.

Co se týká krajských voleb na Kolínsku, nejlépe se dařilo hnutí STAN. To v okrese Kolín získalo 38,10 procenta všech hlasů, na druhém místě bylo ANO 2011 s 15,46 procenty hlasů. ODS v okrese Kolín získala 6,31 procenta, TOP 09 3,32 procenta hlasů. Volební účast se pohybovala ve výši 35,86 procenta oprávněných voličů.

Čtěte také: Ve středních Čechách se rodí čtyřkoalice ANO, STAN, TOP 09 a ODS