Se stuhou a obručí absolvovala dětské závody, na prahu puberty však gymnastice dala vale. V osmnácti objevila kouzlo tehdy módního trendu - aerobiku. „Šla jsem náhodně na jednu hodinu a nadchlo mě to. Začala jsem cvičit pravidelně," řekla Alena. Za dva roky jí instruktorka nabídla, zda i ona nechce předcvičovat. Alena hozenou rukavici zvedla a stala se z ní instruktorka.

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou. Jenže tenhle obor ji nic neříkal, proto po škole začala dělat průvodkyni po Praze pro anglicky a španělsky hovořící turisty. K tomu učila angličtinu, masírovala a cvičila. Právě cvičení ji ze všech činností bavilo nejvíce. Postupně začala předcvičovat také bodystyling, fitball, step aerobik a bosu.

Pomalejší lekce

V roce 2007 se stala instruktorkou pilates a od té doby se začala stále více orientovat na pomalejší lekce, kde se klientky nejen odreagují, ale mohou se také zbavit svých zdravotních problémů. Pilates předcvičuje už devátým rokem.

„Pamatuji se na svoji první lekci. Přišla jen jedna starší paní a já měla strašnou trému. Pořádně jsme se zapotila při vysvětlování cviků a opravování správného provedení. Paní však byla hodně povídavá a milá a na konci hodiny mi poděkovala," vzpomíná Alena Palasová na pilatesové začátky.

Na pilates Alenu baví nepřeberné množství variant cviků a využívání různých pomůcek. „Cvičení pilates učí vnímat vlastní tělo, nutí soustředit se sama na sebe a vede ke správnému provádění pohybů. Když na konci hodiny lidé odcházejí a řeknou mi, že se cítí skvěle, je to ta největší odměna," uvedla.

Pomoc od bolesti

Zároveň vysvětlila, že cvičením pilates se moc nezhubne, zato přináší mnoho jiných výhod. „Pilates pomůže od bolesti zad, kloubů, hlavy, menstruačních bolestí, inkontinence a v neposlední řadě pomůže také vytvarovat tělo, získáte krásně ploché břicho."

Alena většinou předcvičuje ženám mezi 30. a 60. rokem. Muži jsou výjimkou. „Asi se bojí té ženské převahy. Možná je to tím, že pohyby u cvičení pilates jsou pomalé, klidné. Ale myslím, že i pro muže je toto cvičení vhodné a najdou se i cviky, které jsou pro ně výzvou," láká muže ke cvičení.

Před pár dny se na pultech knihkupectví objevila kniha s příznačným názvem Pilates - cvičení pro zdravá záda. Autorkou je právě Alena Palasová.

Kniha o cvičení

„Před časem mne oslovila kamarádka, která pracuje v jednom nakladatelství, že připravují knihu o cvičení, jestli bych ji nezkusila napsat. Tak jsme to daly dohromady a kniha byla brzy na světě. Bohužel ale její vydání trvalo skoro tři roky," řekla.

S knihou je spokojená: „To víte, je to krásný pocit, držet v ruce výsledek své práce. Je pravda, že po těch třech letech bych některé věci v knize udělala jinak, ale vcelku jsem spokojená!"

Kniha je rozdělená na několik částí. Kromě informací o lidské anatomii, správném zahřátí těla před cvičením, ale třeba i o tom, jak správně sedět, stát a zvedat předměty, obsahuje kniha sestavu cviků tří úrovní obtížnosti. Vše je popsáno jednoduchou a srozumitelnou formou spolu s desítkami fotografií, na kterých Alena jasně ukazuje správné provedení cviku.

Jóga - nový impulz

Nyní Alena pracuje na další knize zaměřené na cviky, které pomohou od bolestí konkrétních částí těla, například cviky proti bolestem hlavy nebo cviky k odstranění bolestí v bedrech. Mladá maminka pohyb miluje. Začala aerobikem, dostala se k pilates a nyní jí okouzlila jóga.

„Pilates je více o síle a procvičují se jednotlivé konkrétní části těla. Jóga je více o flexibilitě a cviky jsou komplexnější, pracuje celé tělo najednou. Nyní navštěvuji kurz instruktora jógy. Než předstoupím před klienty, čeká mne ale ještě hodně práce sama na sobě. Pilates je skvělé cvičení, ale už cítím, že se potřebuji posunout někam dál. Proto mi asi do cesty vstoupila jóga. Je to zase nový impulz, nový náboj," sdělila Alena Palasová.

Většinu svých hodin vede Alena ve sportovním areálu Hamr v Záběhlicích. Doma Alena cvičí především večer, když dcerka usne. To je na programu především již zmíněná jóga. „Přítel někdy cvičí také, ale je to chlap jako hora a při cvičení má spousty průpovídek o proveditelnosti některých pohybů. Prostě chlap," podotkla.

Způsob odreagování

Alena Palasová je příjemná dáma, která cítí, že je stále potřeba se posouvat, jít dál a stále se učit něco nového. Kromě cvičení ji udržuje v kondici dcera, kolem které běhá celý den. A prý se snaží jíst zdravě, i když miluje sladké „Hlavně se mi nechce dlouze vařit. Mám ráda zeleninová jídla, rýži nebo těstoviny na všechny možné způsoby, ta jsou rychle hotová," řekla.

Cvičení a aktivní způsob života je pro ni nutnost, báječný způsob odreagování. „Nikdy jsem to nevnímala jen jako nutné zlo, abych zhubla. Cvičím pro zábavu, pro dobrý pocit. Ráda také chodím na výlety, jezdím na kole, na běžkách. Jinak jsem ale sportovní antitalent. Do míče se netrefím, z běhání mě píchá v boku a výmyk jsem v životě neudělala," dodala s úsměvem Alena Palasová, instruktorka pilates, maminka a nyní také spisovatelka.

Čtěte také: Trenér Michal Vítů: Praha je pro běh ideální město