A že na cukrových slavnostech v Dobrovici bylo lákadel hodně.

Cukr ve všech jeho podobách: třtinový, tmavý i světlý, kostky i homole, řepánky, cukrová vata a takto by se dalo pokračovat ještě dlouho.

Kostka cukrová

A která expozice byla obklopena hlavně tatínky a jejich ratolestmi? Jednoznačně model železnice! „Provozuje jej klub nadšenců Zababov. Zabývají se tím, že staví moduly železnice. Některé jsou i skutečné, podle předloh,“ říká asistentka ředitelky muzeí Lenka Suchomelová, ten den představitelka Kostky cukrové.

Proč expozice železnice na cukrových slavnostech? Je to proto, že právě železnice hodně s cukrovarem souvisí. Po železnici se totiž dopravovala cukrová řepa do cukrovaru.

Lidová tvořivost

K vidění byla i nádherná lidová tvořivost. „Ano, na druhé straně této místnosti máme výstavu starých zástěr a spodniček. Můžete vidět ale i starodávné cukřenky,“ zní výčet další expozice z úst Lenky Suchomelové.

U cukřenek si mohli zájemci cukr i ochutnat. Dostalo se jim i výkladu, jaký je rozdíl mezi třtinovým a řepným cukrem. Poznat mohli i to, jaký byl historický řepný cukr, nebo sirup. Na ten si spousta lidí, co přišli i pamatovalo a mohli jej také ochutnat.

Dobrovičtí rodáci

Další expozice, která byla k vidění, se týká dvou významných rodáků Dobrovice, bratrů Fadrhoncových. Především pak Jan Fadrhonc byl skladatel dechových hudeb, který se ve svém životě proslavil i v pražských významných hudebních tělesech.

Zajímavou expozicí pak je sekce M5, kde jsou vystaveny největší exponáty. Tady si mohou návštěvníci vyzkoušet jak se vážilo na decimálních vahách a uvidí letošní úrodu cukrové řepy.

Děti a lízátko

Děti si také mohly s další postavičkou cukrových slavností – Lízátkem lepivým – zahrát spoustu soutěží a kvízů, které se týkají cukru. „Mohly si postavit cukrový hrad, zkusit si kvíz, který je vlastně odhadem znalostí expozic,“ vysvětluje Lenka Suchomelová. Pro děti byla za jejich šikovnost a snahu připravena vždy sladká odměna.

Všechny návštěvníky v průběhu celého dne potěšilo vystoupení mažoretek a tanec staročeská beseda v podání baráčníků.

Součástí cukrových slavností v Dobrovici byla i exkurse předem přihlášených návštěvníků. Ti si mohli cukrovar projít, poslechnout si výklad a dozvědět se vše o výrobě cukru v Dobrovici.

Pozdější exkurse

Kdo se v rámci slavností do cukrovaru nepodíval a má zájem, připravují se i další termíny, ve kterých se lze do cukrovaru podívat. „Další exkurse se uskuteční osmého října, poté ji plánujeme na dvaadvacátého října. Samozřejmě není žádný problém domluvit se s vedením muzea na jiných termínech, které budou zájemcům vyhovovat,“ dodává Lenka Suchomelová.

Cukrovar

Společnost Cukrovary a lihovary Tereos TTD je vedoucí skupinou v oblasti zpracování cukrové řepy v České republice a zároveň patří mezi deset největších českých potravinářských firem.

Od roku 1992 je součástí koncernu Tereos, jednoho z největších světových výrobců cukru, lihu a škrobu.

Kníže Karel Anselm Thurn-Taxis založil cukrovar v Dobrovici již v roce 1831. Letos je tomu tak 180 let od začátku výroby cukru pod značkou TTD, 180 let od začátku spolupráce mezi cukrovarem a městem Dobrovice, 180 let od začátku tradice, která bez jediného přerušení trvá dodnes.

Za zmínku jistě stojí také to, že v dobrovickém cukrovaru se vyrábí ekologicky šetrné palivo E95.