Z kuloárů prosákly zprávy, že se rýsuje dohoda a na jejím základě by měl i nadále zůstat primátorem Nwelati. Ten stejně jako o víkendu telefon nezvedal.

Na přímý dotaz v sms zprávě, zda může setrvání v pozici prvního muže města potvrdit, však odpověděl. „Tuto neoficiální informaci potvrdit nemohu. Jednáme na půdorysu stávající koalice. Všichni chceme pracovat pro Mladou Boleslav a dohromady máme 74% hlasů. To je velmi silný mandát,“ napsal Deníku primátor Raduan Nwelati.

Jiří Bouška (ANO + VpM).
V Boleslavi vyhrála koalice ANO s Volbou pro MB. Dojde k výměně primátora?

Telefon nebral ani lídr vítězného uskupení Jiří Bouška. Jeho kandidátka získala ve volbách lehce nad 30 procent, zatímco primátorovi lidé dostali o šest procent méně. V poměru mandátů je to 11 : 9.

Volební speciál Boleslavského deníku najdete ZDE.

I kdyby se na budoucí koalici chtěla dohodnout pouze tyto dvě sdružení, měla by v zastupitelstvu pohodlnou většinu. Jak však informoval primátor a v neděli i jeho náměstek za STAN Daniel Marek, zúčastněné strany preferují formát pokračování současné široké koalice čítající kromě dvou zmíněných vítězných stran také STAN a Hlas pro Boleslav, což je přejmenovaná kandidátka ČSSD.

Ilustrační foto.
Co přinesly volby v kraji? Prohru primátora i oblíbeného senátora

Pokud tedy jednání potvrdí pokračování stávající koalice, v opozici stejně jako v předchozím období zůstane koalice Zelených a lidovců pod názvem Šance pro MB. Ze zastupitelstva naopak zmizeli poslední dva komunisté. Nově do opozičních lavic zasednou tři zástupci SPD.