Zatímco před čtyřmi lety ještě na několika místech spíše symbolicky uspěli, letos už nedostali šanci. Příkladem budiž tři sídla, která ukazují rozličný konec komunistů v regionu.

V Chotětově před čtyřmi lety získala jejich strana ještě 10,5 procenta místních hlasů. Což ovšem nakonec stačilo pouze na jediný mandát. V letošních volbách v této obci už komunisté kandidátku nepostavili. Chtělo by se říci, že zanikli přirozenou cestou.

Raduan Nwelati (ODS + TOP 09).
Primátorem Boleslavi má údajně zůstat Nwelati. Ten však informaci nepotvrdil

Druhý způsob jejich konce reprezentuje Bělá pod Bezdězem. Také v tomto městě získali komunisté před čtyřmi lety jeden mandát při zisku 6,17 procent. Kandidátku postavili i letos, ale už měli smůlu. Získali 4,87 procent, zůstali tak pod potřebnou pětiprocentní hranicí a tím při nejmenším na další čtyři roky z politické mapy v Bělé mizí.

Nakonec situace přímo z Mladé Boleslavi. Uplynulé období zasedali v třiatřicetičlenném zastupitelstvu dva komunisté. Ve volbách 2018 získali 6,61 procenta hlasů. Po podzimním neúspěchu v parlamentních volbách se podobně jako ČSSD v těch komunálních rozhodli maskovat pod jinou značkou. Vyslance KSČM voliči našli na kandidátce s názvem Levicoví občané. Ani zastírací manévr jim však nepomohl. Zisk pouhých 3,67 procent hovoří za vše.

Ilustrační foto.
Co přinesly volby v kraji? Prohru primátora i oblíbeného senátora

Tím je přinejmenším pro nadcházející čtyři roky éra působení komunistů na Boleslavsku u konce. Jestli se ještě pokusí resuscitovat prakticky mrtvý moloch, na to si musíme počkat do dalších voleb.