Mladou Boleslav ovládnou Bleší trhy
KDY: 20. října, 6:00
KDE: Maroko-Podchlumí, Mladá Boleslav
ZA KOLIK: zdarma

Na ploše přes 6.000 m2 jsou k zakoupení nejen kuriozity, použité zboží, které se může ještě někomu hodit, ale i zboží zcela nové. To, co se dá objevit na Bleším trhu, není možné najít v žádném supermarketu. A navíc věci, které doma již dosloužily a zabírají tak potřebné místo, lze na Bleším trhu výhodně zpeněžit.

Ilustrační fotoZdroj: ddm-mb.cz
Děti si prožijí mexické dobrodružství
KDY:
 20. října, 17:00
KDE: Lesopark Štěpánka Mladá Boleslav
ZA KOLIK: 50 Kč za dítě, doprovod zdarma

Dobrodružné putování pro děti od 6 let inspirované animovaným filmem Coco. Navzdory prazvláštnímu rodinnému zákazu muziky se Miguel touží stát uznávaným hudebníkem a souhrou neočekávaných okolností se ocitne v překrásné a barevné Říši mrtvých, kde se dozvídá spoustu záhadných tajemství. Ve svém putování však bude potřebovat pomoc od malých dobrodruhů. Je potřeba mít baterku.

Ilustrační fotoZdroj: Deník / Milan Čejka
Bělá zve na pohádku
KDY: 19. října, 15:00
KDE: Komorní sál Městských kulturních zařízení Bělá pod Bezdězem
ZA KOLIK: 30 Kč

Představení pro děti je inspirované pohádkou renomovaného výtvarníka Petra Nikla. Kdo stvořil zemi a jak vzniklo moře? Proč ryby umí plavat a ptáci létat? K čemu má chobotnice inkoust a medúza své světlo? A proč všichni mají duši? Poetická i vtipná pohádka o rybě Rybabě, která se nebojí okusit nepoznané, a o jejím domově, krásném a magickém podmořském světě.

Ilustrační fotoZdroj: Deník / Redakce
Na Karmeli vypukne Restaurant Day

KDY: 19. října, 11:00
KDE: Vzdělávací centrum Na Karmeli, Mladá Boleslav
ZA KOLIK: Zdarma

Přijďte potkat osvědčené kuchaře i nové tváře na oblíbený festival jídla, kde se můžete bavit, sdílet nové kulinářské zážitky a užívat si příjemnou rodinnou atmosféru. Restauraci si na jeden den v roce může otevřít kdokoliv, ať už tatínek od rodiny co umí připravit excelentní hamburgery, babička s luxusními švestkovými knedlíky nebo kamarádky, které pečou ty nejlepší dezerty široko daleko.

Ilustrační fotoZdroj: Deník / Roman Dušek
Co způsobuje zkreslení informací při pozorování?
KDY:
 18. října, 19:00
KDE: Hvězdárna Mladá Boleslav
ZA KOLIK: 20 Kč, snížené 10 Kč

Pozor na Dopplerův jev! je další přednáška z tradičních Pátků pro veřejnost. Při sledování vesmíru i dění v okolí je v mnoha případech informace zkreslená takzvaným Dopplerovým jevem, který popisuje změnu frekvence a vlnové délky přijímaného signálu. V pokusech i na příkladech návštěvníci zjistí, v jakých různých situacích je nutné se změnou vnímané frekvence a dalšími důsledky počítat.