„Den velkého smutku pro celou naši rodinu, Pierre Cardin už není. Skvělý návrhář, kterým byl, prošel stoletím a zanechal Francii a světu jedinečné umělecké dědictví v módě a nejen v ní,“ napsala rodina v prohlášení.

Syn italských přistěhovalců z Benátska se nejprve vyučil krejčím. Toužil po kariéře herce, věnoval se tanci a modelingu, ale nakonec začal pracovat v ateliéru Christiana Diora. Svůj první butik s dámskou módou s názvem Eva otevřel otevřel ve svých 32 letech v roce 1954, o tři roky později následoval butik Adam a móda pánská. Zručně pracoval s konceptem licencí a výrobky s jeho značkou, od kravat, přes cigarety, parfémy až po minerálku, se prodávaly po celém světě, píše AFP.

Ladislav Mrkvička s cenou
Zemřel herec Ladislav Mrkvička. Bylo mu 81 let

Mezi prvními začal působit v Asii, nejprve v Japonsku a později v Číně. Jeho podnikatelský duch u některých budil obdiv, u módních puristů opovržení. Přestože už sám nenavrhoval pro módní přehlídky, zůstal v módní branži a vzal pod svá křídla některé začínající návrháře, píše Reuters. Mezi jeho první žáky patřil Jean Paul Gaultier. V roce 2011 oznámil, že by chtěl prodat své impérium, nenašel ovšem kupce.

Pierre Cardin se stal prvním módním návrhářem, který vstoupil do francouzské Akademie krásných umění a svým způsobem tak potvrdil, že móda je uměním. Od roku 1991 byl velvyslancem dobré vůle UNESCO, podporoval i Organizaci pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO).