Ve 21.12 hodin přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje oznámení o požáru stohu v zemědělském areálu. Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotky ze stanic Benátky nad Jizerou a Mladá Boleslav a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Chotětov a Bezno. Ty po příjezdu zjistily, že nehoří stoh, ale velká ocelová hala, která je uvnitř z velké části v plamenech.

Václav Bartoň z Bezna.
Majitel vyhořelé dílny Václav Bartoň: 20 let práce a za hodinu je to pryč

„Hasiči zpočátku nasadili dva vodní proudy na ochlazování pláště haly a hledali způsob, jak se dostat dovnitř, protože všechny vchody byly uzamčené. K objektu byl také špatný přístup, neboť po oblevě byly příjezdové cesty značně rozbahněné a nedalo se jet ani po přilehlém poli,“ popsal situaci mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík s tím, že hala byla z poloviny naplněná senem a v druhé části stálo asi dvacet různých traktorů a nákladních i osobních vozidel, včetně několika veteránů. „Ozývaly se i exploze, zřejmě pneumatik a palivových nádrží,“ dodal mluvčí.

Ještě před 22. hodinou velitel zásahu žádal o posily a o vyhlášení druhého poplachového stupně. Na místo tak museli hasiči z Milovic, ale také dobrovolné jednotky obcí Byšice, Mělnické Vtelno, Lysá nad Labem a Sudovo Hlavno. „Zanedlouho po zvýšení poplachu na třetí stupeň ještě jednotka ze stanice Stará Boleslav a dobrovolné sbory z Luštěnic, Skorkova, Smilovic a ze Staré Lysé,“ doplnil Holomčík.

Nakonec se hasiči dostali dovnitř. Prostor rozdělili na tři úseky a snažili se zároveň uchránit techniku, kterou plameny nezachvátily. „Nasazeno bylo celkem osm C proudů,“ doplnil mluvčí.

Roman Prymula na zápase Evropské ligy mezi pražskou Slavií a Leicesterem
Nabádal k lockdownu, pak vyrazil na fotbal. Prymula jako Babišův poradce skončil

Postupně se dařilo dostat plameny pod kontrolu. Přibližně o půlnoci snížil velitel zásahu poplachový stupeň na dvojku a před půl druhou, kdy byla oficiálně ohlášena lokalizace požáru, pak na stupeň základní.

Škoda na hale byla odhadnuta na 2 miliony korun. Příčina požáru je nyní předmětem šetření. „Na objasnění jeho vzniku spolupracuje vyšetřovatel s kriminální policií, na místo bude povolán i kynolog se psem vycvičeným na vyhledávání hořlavin,“ dodal mluvčí.