I když rány a záblesky (jež jsme si zvykli v souvislosti s oslavami přelomu roku označovat za zábavu – a ta vzhledem k cenám pyrotechniky rozhodně není laciná) je možno zaznamenávat už od soumraku, největší nápor tradičně přichází po půlnoci. V prvních minutách i hodinách nového roku. Zhruba do třetí ranní.

Zkušenost z minulých let středočeským hasičům napovídá, že ve větším ohrožení než zaparkovaná auta či věci odložené na balkonech – na něž většina lidí v těchto souvislostech asi pomyslí především – bývají během ohnivých oslav třeba okrasné túje. Právě takový byl i první středočeský zásah hasičů v roce 2019. „Sedm minut po půlnoci byl oznámen požár tújí v obci Krychnov,“ připomněla zásah na Kolínsku Nicole Zaoralová z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. „Pak hasiči vyjížděli ke zvýšenému počtu zásahů při požárech odpadkových košů, popelnic a dohašování krabic od zábavní pyrotechniky,“ shrnula Zaoralová typické středočeské výjezdy.

Už během pondělního večera hořel odpad v Kostelním Hlavně na Praze-východ, v Kutné Hoře, Psárech na Praze-západ, Benešově i v Mladé Boleslavi; tráva hořela v Mukařově na Praze-východ. Hasiči však během posledního večera loňského roku zasahovali třeba i u nehody na železnici v Dolních Beřkovicích na Mělnicku či v noci u požáru vozidla v Klecanech na Praze-východ.

Ilustrační foto
Oslava Silvestra: poprala se celá rodina včetně sousedů

Po půlnoci vedle zmiňovaných tújí na Kolínsku – což v evidenci hasičů figuruje jako „požár lesního porostu" – opakovaně hořely odpadky v Kladně, dále v Milovicích na Nymbursku, Hořovicích na Berounsku, Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi na Praze-východ, Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, Býchorech na Kolínsku, Rudné na Praze-západ, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi, Průhonicích na Praze-západ, Mukařově na Praze-východ, Kolíně či Komárově na Berounsku; tráva pak v Chrášťanech na Rakovnicku.

Hasiči zachraňovali lidi z výtahu

Dokonce budovy vzplály v Bečvárech na Kolínsku a v Káraném na Praze-východ. Hasiči nicméně měli práci třeba také v Libiši na Mělnicku, kde zahořely saze v komíně, či v Benešově a v Milovicích, kde bylo třeba vyprošťovat lidi z výtahu.

U dopravní nehody, kde byla potřebná i pomoc zdravotnických záchranářů, zasahovali v noci v obci Dobročovice na Praze-východ – a nad ránem rovněž ve Voticích na Benešovsku.

Klid nenastal ani po rozednění. Dopoledne bylo třeba hasit trávu v Makotřasech na Kladensku, rovněž v kladenském regionu hasiči jeli na pomoc lidem uvězněným ve výtahu v Lánech. Dále likvidovali únik nebezpečných látek v Kralupech nad Vltavou, hasili objekt v obci Lipec u Kolína…

V Klecanech hořelo v autobazaru

Ten největší malér z doby kolem přelomu roku nicméně hasiči zaznamenali již během silvestrovského podvečera, kdy v autobazaru v Klecanech před 18. hodinou zasáhly plameny pět vozidel. Škoda předběžně vyčíslená na 1,4 milionu korun však zřejmě se silvestrovskými oslavami nemá sebemenší souvislost. Prvotní šetření naznačuje, že ji zřejmě měla na svědomí závada elektroinstalace auta, které začalo hořet jako první.

Prvním miminkem Berounska je Heliodor Sýkora. Rodina přesto žije v Rokycanech.
Prvním středočeským miminkem nového roku je Heliodor Sýkora
Ježek v kleci. Doslova. I jemu hasiči pomohli..
Kuriózní i hrůzyplné zásahy hasičů: řešili ježka v kleci i penis v perlátoru