Uzavírku, která se protáhla od sobotního večera po celou noc a pokračovala i v neděli dopoledne, si vyžádala likvidace plamenů schvacujících rozměrnou halu na okraji obce, využívanou ke skladování elektroodpadu určeného k recyklaci.

Hned v sobotu večer bylo zřejmé, že škody budou vysoké – jen na více než 600 tunách uskladněného materiálu je zástupce provozovatele vyčíslil na pět milionů korun. Hodnota zničené haly bude vyčíslena v rámci dalšího vyšetřování. Dým z požáru se naštěstí obci vyhnul. Přestože se zplodiny šířily do neobydlené oblasti, místo monitorovali chemici z hasičské laboratoře v Kamenici. 

Obyvatelům Prahy pak hasiči v neděli dopoledne doporučili nevětrat – kvůli inverzi a zápachu spáleniny.

Video ze zásahu hasičů (HZS Středočeského kraje): ZDE:

Jana Hamplová je vedoucí Kulturního klubu třetím rokem.
Jana Hamplová si Vánoční jarmark pochvaluje

Kvůli masivnímu nasazení sil a prostředků na místě, odkud se ozývaly i exploze (a kde se také propadla střešní část objektu zasaženého ohněm) hasiči vyhlásili třetí stupeň ze čtyř existujících úrovní požárního poplachu. Povolány byly nejen cisterny k zásobování vodou, ale především výšková technika umožňující bezpečný zásah. Přístup k místu požáru byl však pro hasičské vozy velmi komplikovaný. Hasičům povolaným z široké oblasti středních Čech vyjeli na pomoc i kolegové z Prahy – a to jak profesionální jednotky, tak příslušníci dobrovolných sborů.

Video ze zásahu hasičů (HZS Středočeského kraje): ZDE:

Už krátce před 20. hodinou, kdy byl požár nahlášen, vyhlásilo operační středisko druhý poplachový stupeň a k zásahu vyslalo více cisteren, připomněl Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. S tím, že když osm minut od ohlášení dorazily na místo první jednotky, viděly obraz zkázy: celá hala o rozměrech odhadovaných na 40 x 70 metrů zasažená plameny, střešní konstrukce zborcená. „Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň poplachu,“ konstatoval Gabriel.

Program jarmarku byl zaměřen jak na děti, tak na dospělé.
OBRAZEM: V Žebráku se konal Vánoční jarmark

„Zásah byl veden vodou a pěnou šesti proudy „C“, dvěma automobilovými žebříky a s dvěma stacionárními monitory (proudnicemi); povolán byl speciální kontejner s agregátem na suchou pěnu (One7),“ přiblížil boj s plameny. Kyvadlovou dopravu vody komplikovaly nejen úzké příjezdové cesty, ale i nedostatečné zdroje vody. „Velitel zásahu povolal velkoobjemové kontejnerové čerpadlo HFS Somati s výkonem 4250 litrů za minutu – a k místu zásahu bylo nataženo více než 900 m speciálních hadic od Berounky,“ konstatoval Gabriel. Lokalizaci, což znamená, že sice stále ještě hoří, ale plameny jsou už pod kontrolou, ohlásili hasiči až nad ránem; v 5.41. S tím, že hašení stále pokračuje – a před šestou hodinou začaly demoliční práce.

Video ze zásahu hasičů (HZS Středočeského kraje): ZDE: 

Ilustrační foto.
Beroun připravuje výstavbu nové sportovní haly

V neděli ráno Gabriel vyčíslil, že během noci na místě zasahovalo 22 jednotek ze středních Čech i z Prahy: 130 hasičů, profesionálních i dobrovolných, s více než čtyřmi desítkami vozidel. Třeba až z Rakovníka přivezli hasiči tankovací kontejner k doplňování zásob pohonných hmot (jak nafty do cisteren, tak benzinu do elektrocentrály a dalších agregátů). Gabriel ale upozornil, že s dalším pokračováním prací na požářišti se souhrnné čísla budou ještě zvyšovat. Na místo byli k bourání haly nařízenému statikem povoláni příslušníci záchranných útvarů s těžkou technikou – nejen tatra s radlicí ze Zbiroha na Rokycansku, ale také pásové rypadlo až z Hlučína na Opavsku – a připraveno bylo také střídání zasahujících jednotek.

Na místě hasiči spolupracovali nejen se starostkou obce, ale také s Českým červeným křížem. Ten pro ně vytvořil zázemí a obstaral pití i jídlo. Jednotkám zasahujícím s použitím dýchací techniky v toxickém prostředí zajišťovala asistenci záchranná služba Trans Hospital Plus. Naštěstí nebylo třeba ošetřovat žádné zranění; nikomu se nic nestalo.

K tříletému synovi Matýskovi si manželé Iva a Dušan Švrčkovi pořídili dcerku Kristýnu. Kristýnka se narodila 4. listopadu 2018, vážila 3,43 kg a měřila 49 cm. Rodina má domov v Králově Dvoře – Zahořanech.
FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili