Rozšíření stávajícího technologického a vývojového centra v Česaně je jednou z největších investic v oblasti vývoje, které se v současné době v České republice realizují. Investice přesahují čtyřiatřicet milionů euro a dokončení výstavby je plánováno na závěr příštího roku.

Centrum pro testování motorů bude mít jednadvacet nových stanic pro zkoušky motorů a dalších komponentů.

„Vybudování centra přinese zhruba čtyřicet nových míst pro inženýry, techniky, kteří budou na motorových brzdách a funkčních testovacích zařízeních pracovat," řekl v úterý Martin Hrdlička vedoucí vývoje agregátů Škoda Auto.

Položení základního kamene v těsném sousedství probíhající revitalizace Ptácké ulice pod boleslavským hradem přihlížely desítky představitelů mladoboleslavské automobilky.

Na základní kámen po krátkých proslovech mimo jiné poklepali Winfried Vahland předseda představenstva firmy Škoda Auto, Wolfgang Hatz vedoucí koncernového vývoje agregátů a také předseda odborů OS Kovo Jaroslav Povšík.

Nové centrum se zkušebními stanicemi pro agregáty vzniká jako ekologická stavba s využitím nejmodernějších technologií. Zkušební stanice budou vracet elektrický proud do napájecí sítě nebo ho poskytnou pro přímou spotřebu v budově.

Rekuperace tepla vznikajícího při testování motorů z okruhu chlazení bude sloužit systému vytápění v objektu.