Nejnovější model značky si nyní na mezinárodním autosalonu v Paříži odbývá světovou premiéru.

Od 20. října 2012 budou mít zákazníci v České republice možnost si vůz Rapid důkladně otestovat. V tento den se u domácích prodejců Škoda budou konat dosud největší testovací jízdy v historii značky.

Nová kompaktní limuzína doplňuje aktuální paletu značky mezi modely Fabia a Octavia. „Rapid je novou třídou značky Škoda a v každém ohledu nastavuje nová měřítka v segmentu kompaktních limuzín," říká Petr Pečenka, ředitel Škoda Auto Česká republika. „Je to nejen mimořádně prostorný, hospodárný a současně elegantní automobil, ale především jde o automobil, který nabízí vynikající poměr ceny a užitné hodnoty."

Při kompaktních vnějších rozměrech vozu (délka 4,48 m, šířka 1,71 m, výška 1,46 m) může uvnitř cestovat až pět osob. Rapid vykazuje nejlepší hodnoty ve své třídě, pokud jde o prostor pro kolena a nad hlavou. ‚Nejlepší ve třídě' ve svém segmentu je také objem zavazadlového prostoru - 550 litrů. „ŠKODA Rapid je ten pravý vůz pro celou rodinu," doplňuje Pečenka.

V Evropě bude Rapid nabízen s celkem čtyřmi benzinovými a dvěma naftovými motory, všechny splňují emisní normu EU 5. Základní motorizací je zážehový motor o objemu 1,2 litru, tříválec MPI o výkonu 55 kW (75 koní). V nabídce jsou i další benzinové motory: 1,2 TSI o výkonu 63 kW (86 koní), motor 1,2 TSI o výkonu 77 kW (105 koní) a motor 1,4 l TSI o výkonu 90 kW (122 koní).

Vznětový motor o objemu 1,6 litru pracuje s přímým vstřikem paliva Common-rail, je vybaven filtrem pevných částic a má dvě výkonové varianty. Výkonnější varianta motoru 1,6 TDI CR, která dává výkon 77 kW (105 koní), je k dispozici okamžitě. Základní naftová verze s výkonem 66 kW (90 koní) přijde na trh v polovině roku 2013. Volitelně bude možno tento motor kombinovat se sedmistupňovou přímo řazenou převodovkou DSG.

Již při zahájení prodeje budou v nabídce i úsporné pakety Green tec. Součástí paketu Green tec je systém start-stop, rekuperace a pneumatiky se sníženým valivým odporem. Tato opatření snižují spotřebu paliva až o 0,5 l/100 km.

Nová škodovka bude sjíždět z linky v Mladé Boleslavi jako třetí model vedle modelových řad Fabia a Octavia. Pro výrobu modelu Rapid a nové generace řady Octavia automobilka v současné době modernizuje a rozšiřuje výrobní provozy ve svém hlavním závodě. Výrobní kapacita této linky v Mladé Boleslavi postupně vzroste z 800 až na 1 200 vozů denně.