Když se Václav Klement na přelomu 19. a 20. století vrátil z pařížské inspekční cesty věnované studiu motocyklet, kol s motorkem, nemohl předpokládat, na začátku čeho právě se svým kolegou Václavem Laurinem stojí. Vloni totiž společnost Škoda Auto, na jejímž počátku oba vizionáři stáli, dodala do celosvětové sítě více než 1,2 milionu vozidel. A to je rekord.

„Rok 2017 byl nejlepším rokem ve 122leté historii naší společnosti. To nám poskytuje další impuls a my děkujeme všem našim zákazníkům za důvěru, kterou do nás vložili,“ uvedl předseda představenstva společnosti Bernhard Maier.

Svým loňským výsledkem dokázala Škoda Auto, která od roku 1991 patří německému koncernu Volkswagen, dodat již počtvrté za sebou svým zákazníkům za jeden rok více než jeden milion vozidel. 

Ilustrační foto
Policie nabízí nováčkům sto padesát tisíc korun

Bestsellerem okřídleného šípu zůstal spolehlivě model Škoda Octavia. K nejvýznamnějším tahounům růstu značky patří podle vyjádření představitelů automobilky modely Superb a dvě nová SUV Kodiaq a Karoq. 

Alain Favey, člen představenstva za prodej a marketing k rekordu podotkl: „Za to, že oba nové modely SUV zákazníci tak dobře přijali, vděčíme také naší silné prodejní síti. Prodejci značky Škoda po celém světě odvedli v roce 2017 fantastickou práci a jsou důležitým pilířem našeho úspěchu.“

Úspěšný loňský rok skončil pro značku přesně tak, jak začal - prodejním rekordem. Po nejlepším lednu v historii společnosti dosáhl boleslavský výrobce automobilů také nového rekordu za prosinec. Se 107 500 vozy překonala Škoda výsledek předchozího roku o 19,2 procenta. 

Divocí koně jsou zvyklí pást se i v zimě.
Divocí koně z Milovic poputují do dalších rezervací

Nejsilnějším trhem v západní Evropě a druhým největším pro značku Škoda zůstává s 173 300 dodanými vozidly německý trh. Prodeje zde vzrostly o 4,9 procenta a i díky tomu se Škoda v Německu opět stala jedničkou mezi importovanými značkami a upevnila tak svou pozici mezi renomovanými velkoobjemovými výrobci. 

Značka rostla jak v západní Evropě, tak ve střední a v Rusku, kde za loňský rok se 62 300 dodanými vozy dosáhla meziročního nárůstu o 12,5 procenta.

Nejsilnějším trhem na světě zůstává i nadále Čína. Tam se dodávky české automobilky zákazníkům v roce 2017 zvýšily o 2,5 procenta na 325 000 vozů. Pozitivně se v roce 2017 vyvíjely dodávky škodovek také v Izraeli (23 400 vozů, +14,5 %) a Indii (17 100 vozů, +31,4 %).

V top pětce nejprodávanějších modelů českého trhu patří Škodě první čtyři příčky. Nejžádanějším vozem českých zákazníků je Škoda Octavia (28 900 vozů). Druhým nejprodávanějším automobilem na českém trhu je Škoda Fabia (25 200 kusů), třetím Škoda Rapid (12 900), čtvrtou příčku zaujímá Škoda Superb (9500).

Ilustrační foto
Na ženě vzplálo oblečení, plameny se naštěstí podařilo rychle uhasit
Ilustrační foto
Obětí dopravních nehod je nejméně od roku 1961