Kuchaři se vystřídají u sporáků největší závodní kuchyně u nás. Porotce soutěže MasterChef Česko, která se aktuálně vysílá v televizi, Jan Punčochář připravil škodovákům cibulačku s modrým sýrem. Jako hlavní chod pak luxusní verzi koprovky s telecím masem.

U výdejového okénka bude také stát bývalý porotce populární kuchařské soutěže MasterChef Marek Fichtner. Ten pro strávníky uvařil polévku z pečeného květáku a krokety z kančího masa s bramborovými plackami.

Autobusové nádraží Černý Most.
Z terminálu na Černém Mostě mají Středočeši jezdit domů na úrovni 21. století

Radek David, který se stará o deset restaurací v Česku a na Ukrajině, se pochlubil svou fazolovou polévkou ochucenou uzenou paprikou a krkovicí se špenátem podávané s houbovými knedlíky. Populární cukrář Lukáš Skála na konci týdne vykouzlí mákem plněné knedlíky s višňovou omáčkou.

„Pětici ikon české kulinářské scény doplní hlavní šéfkuchař firmy Aramark, která závodní jídelnu provozuje, a manažer Národního týmu kuchařů Tomáš Konopka, jenž přichystal zeleninový krém s medvědím česnekem a hovězí líčka s kedlubnou na smetaně,“ říká mediální zástupkyně Aramarku Sabina Bergmannová.

Dvě tuny masa

Škoda Auto otevřela novou velkokapacitní kuchyni za šest set milionů korun v dubnu. Kuchaři zde dokážou navařit až 35 tisíc jídel denně. Pokrmy zásobuje šestnáct restaurací v Boleslavi a další čtyři ve výrobních závodech ve Kvasinách i ve Vrchlabí. Pro srovnání: například na pražském letišti Václava Havla se vyrobí asi osmnáct tisíc jídel denně.

Jídelna Škoda Auto.
Škodováci se konečně dočkají řízku s kaší. Automobilka otvírá obří kuchyni

„V jedné směně je možné navařit například 50 tisíc plněných bramborových knedlíků, 8 tisíc karbanátků či 12 tisíc řízků. Díky svým výkonům je nová centrální kuchyně Škoda Auto srovnatelná například s největší kuchyní aerolinek v Melbourne, která nemá konkurenci na celé jižní polokouli,“ popisuje provozní ředitel společnosti Aramark Aleš Hertl.

Žebříčku nejoblíbenějších pokrmů v obří kuchyni zatím vládne česká kuchyně. Nejžádanějším jídlem je smažený vepřový řízek těsně následovaný řízkem holandským, připraveným z mletého masa se sýrem. Na třetím místě se drží pikantní hovězí guláš a až na čtvrtém najdete hovězí svíčkovou. Ve velké oblibě je také pizza, které se ročně sní 800 tisíc porcí. O úctyhodných výkonech kuchařského týmu svědčí i následující tři čísla: každý den kuchaři standardně uvaří 25 tisíc pokrmů, přičemž zpracují přes dva tisíce kilogramů masa a připraví pět tisíc porcí polévky.