Jo-jo efekt je častý po jakékoli dietě, pokud člověk selže. Předcházet se mu dá opravdu jen tím, že po zhubnutí přísně hlídáte svoji váhu. Ručička nesmí vystoupat o více než kilo či dvě. Pokud ano, je třeba zahájit okamžité opatření, třeba krátkodobou dietu JJP (jez jen polovinu), aby se váha stabilizovala zase zpět. Nikdy nevěřte dietám, které slibují hubnutí bez jo-jo efektu. Tělo má paměť na naši předchozí vyšší hmotnost a každé zhubnutí vnímá nepřátelsky, jako ztrátu přísunu potravin. A protože máme po pradávných předcích v genetických kódech, že se objevují období hladu, tělo se brání vyhladovění pečlivějším usazováním tuku. Pravěcí lidé neměli svého mamuta každý den, takže tělo se naučilo šetřit. Proto já ordinuji raději diety, u kterých pocit hladu či strádání odpadá.

Máte kila navíc? Napište a ptejte se na www.hubnetesdoktorem@denik.cz.

Akce Hubněte s Deníkem

Rozbíhá se to. Zájem čtenářů našich Deníků je obrovský a jak e-mail, tak objednávací telefon jsou už zahlceny až do srpna. Ale nebojte se, všem přihlášeným MUDr. Leoš Středa volá a domlouvá s nimi vyšetření v ambulanci, kterou nám pro naši soutěž zapůjčila společnost Agel a která je v poliklinice Praha Italská. Jsou to jen dvě stanice autobusem z Florence nebo pěšky od Muzea. Kdo chce hubnout, se tam snadno dostane. Ať jste odkudkoli, zhubněte s Deníkem. Jen vás prosíme, mějte trpělivost a počítejte s termínem nejdříve v srpnu.

Co vás čeká? Byli jsme se s fotografem podívat na prvním ordinačním dni. A naše čtenářka si vše na vlastní kůži vyzkoušela. Vyšetření je jednoduché, sestřička Vás změří a zváží, zjistí krevní tlak a změří tloušťku podkožní vrstvy kaliperem. Pak si vás vezme do parády doktor, který s vámi rozebere váš zdravotní stav a vyptá se, jaká je vaše současná dieta, zeptá se na jídelníček, případně vyšetří váš metabolismus pomocí bio-impedance. To je speciální přístroj, který zjistí nejen složení těla, ale určí i parametry metabolismu. Z výsledků lze určit tendenci, jak dobře pacienti zhubnou. V rámci projektu Spolupráce 21. století ho pro naši soutěž zapůjčila Fakulta biomedicínského inženýrství. Pak přijdou doporučení: dieta na hubnutí, doporučení jak cvičit či necvičit. Dr. Středa má svůj vlastní rozpis StředaForm, který nestojí na komerčních preparátech, a skládá dietní jídelníček tak, aby odpadl pocit hladu. Je to dieta, u které se najíte do sytosti, a přesto budete hubnout. A za dva měsíce vás čeká následná kontrola.

Sport je určitě ideální prevencí obezity. U obézních pacientů však lze těžko počítat s výraznou tělesnou aktivitou, proto zpočátku hubnutí stojí hlavně na dietě. Se snižováním váhy se pak fyzická aktivita přidává.

Logo

Logo Nadvaha.cz