Značné problémy má třeba pivovar Rohozec. „Nás krize dost zasáhla. Našimi odběrateli byly asi ze 60 procent restaurace, přišli jsme tedy o 60 procent tržeb,“ uvedl za Rohozec Michal Thor.

Lidé podle něho hledají alternativu, v Rohozci tak začali více plnit lahve a plechovky. Nicméně nárůst byl velmi malý. „V tuto chvíli částečně vyrábíme, minulý týden jsme stáli úplně, příští týden budeme mít odstávku a to z důvodu omezení,“ podotkl Thor s tím, že pivovar aktuální řeší možnost kompenzace od státu.

Ve Svijanech se ztráty snaží dohnat, určitě je ale nesrovnají. Stáčírny piva do lahví i do plechovek ve Svijanech jely nadoraz a za den plnily 600 tisíc lahví (150 % běžné produkce) a 150 tisíc půllitrových plechovek (120 % normální výroby). Nyní však tempo zvolnilo a Svijany se blíží normálnímu stavu. Pivo do sudů tady ale zatím nestáčejí vůbec.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

„Chceme věřit, že roční objem výroby víceméně udržíme. I v takovém případě však budou celkové ztráty obrovské, protože balené pivo řetězcům dodáváme jen s minimální marží a náklady na zajištění bezpečnosti provozu a na podporu našich zákazníků budou značné,“ popsal ředitel pivovaru Roman Havlík.

Za chodu pivovar navíc zpřísňuje všechna opatření proti možnosti nákazy nemocí Covid – 19. Nejpozději na konci dubna pak Svijanský pivovar bude muset rozhodnout, co udělá s tradiční festivalem, který by se měl konat v červenci.

Pivovar Klášter bude také generovat ztrátu. I zde se v poslední době více lahvuje, plnění sudů je však pozastavené.

Těžké časy pro minipivovary

Těžké časy prožívají i minipivovary. Jako třeba eMbe pivovar v Mladé Boleslavi, který má i vlastní restauraci. „Zatím máme zavřeno, a co bude dál nevíme. Od pátku nebo soboty by mělo být možné prodávat přes okýnko,“ uvedla vedoucí restaurace Dragana Zejnilović, která počítá se značnými ztrátami.

Minipivovar Slepý krtek nyní nevyrábí vůbec. Veškerá jejich produkce totiž mířila do restaurací, což je teď nemožné. „V tuto chvíli přemýšlíme, že uděláme prodej přes okénko,“ uvedl provozovatel pivovaru Marek Havlas.

Do Garpa přišla krize jako rána z čistého nebe. Zrovna se tady připravovali na jarní sezonu. Museli tedy rušit již naplánované akce v podobě různých oslav.

„Snažíme se to nahradit prodejem v lahvích, máme rozvážku po okolí, lidé si mohou objednávat naše pivo do 10- 15 kilometrů,“ popsal situaci Luboš Kubec z Garpu.

Roman Koláček z minipivovaru Klokočka současnou situaci, kdy sem tam prodá sud nebo pivo v lahvi, označuje za příštipkaření. Zákazníkům ale zlatavý mok poskytuje po předchozím telefonátu. „Tržby jsou v řádu stokorun denně. Dělám to proto, aby si lidi mohli sem tam dát pivo a já abych se nenudil,“ okomentoval současnou situaci Koláček.

Koronavirus v Česku