Ani osmé kolo vyjednávání o kolektivní smlouvě v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto nepřineslo shodu o navýšení platů zaměstnanců. Zaměstnavatel navrhl zavést platbu 5000 Kč k variabilnímu bonusu na dohodnutou dobu, podle odborářů by šlo jen o minimální reálný růst. Žádají motivační podíl na rekordním výsledku firmy a pohrozili stávkou. 

"Odbory Kovo požádaly, aby zaměstnanci obdrželi skutečně motivační podíl na rekordním výsledku zaměstnavatele. Nedojde-li k dohodě, zahájí akce na podporu svých požadavků, jsou připraveny na jednání před zprostředkovatelem i na následné kroky obou stran - stávku nebo výluku," pohrozil šéf odborářů Jaroslav Povšík. 

Odbory odmítly navýšení limtů flexikonta a přesčasové směny

Firma přitom věří, že se s odboráři do konce března „v klidu“ dohodne. Do té doby je totiž v platnosti současná kolektivní smlouva. „Společnost Škoda Auto si velmi váží pracovního nasazení zaměstnanců, jejich loajality a flexibility,  které napomáhají k dosažení pozitivních výsledků. Snahou vedení firmy je proto uzavřít férovou dohodu, která bude pro zaměstnance motivující a značce Škoda umožní i v budoucnu konkurenceschopnost a další rozvoj a stabilitu,“ řekl Deníku mluvčí firmy Jozef Baláž.

Zaměstnavatel podle Povšíka na základě požadavku odborů navrhl zavést platbu ve výši 5000 Kč k variabilnímu bonusu na dohodnutou dobu jako zvýšení jistoty pro zaměstnance. Podle zaměstnavatele by to znamenalo reálný růst mezd u zaměstnanců všech kategorií. Odbory ale podle Povšíka údajně výpočtem prokázaly, že by šlo jen o minimální reálný růst. Návrh budou konzultovat v podnikové radě, nadále ho však považují za nedostatečný.

Odboráři podle něj nepřistoupí na žádný návrh, který by znamenal minusové řešení pro zaměstnance, a trvají na protokolárním zakotvení reálné inflační doložky. Odmítly i zvýšení limitu pro flexikonto na 1. čtvrtletí a dohodu o organizování dobrovolné přesčasové směny ve výrobě z 30. na 31. března 2012. Další kolo vyjednávání se uskuteční ve čtvrtek.

Odboráři požadují zejména nárůst tarifů o sedm procent a navýšení penzijního připojištění na 800 korun. Podle posledního známého návrhu zástupců firmy by se platový tarif zvýšil o 3,5 procenta, osobní ohodnocení o 0,5 procenta a penzijní připojištění na 750 korun. Pro odboráře to není přijatelné.

Aktuální kolektivní smlouva je platná do konce března. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32.000 Kč.

Škoda Auto prodala v roce 2011 rekordních 879.200 aut. Meziročně prodej zvýšila o 15 procent. Do roku 2018 chce zvednout roční prodej na 1,5 milionu aut.