Podle informací Boleslavského deníku už mezi odboráři kolují e-maily, které informují o tom, že stávka je na spadnutí a je třeba se připravit k boji. Automobilka k dosavadnímu průběhu jednání tradičně mlčí.

Už minulý týden se na jednání podařilo domluvit na rekordní výši zaměstnaneckého bonusu, jenž by měl činit průměrně 28 520 korun a zvýšení příspěvku na důchodové připojištění o 100 korun. Kamenem úrazu je však opět růst mzdových tarifů, tedy položka, na níž se odboráři s firmou nemohli dohodnout ani vloni, kdy jednání skončilo protestním pochodem na Pentagon.

Odboráři navrhují od začátku osmiprocentní nárůst mezd na 12 měsíců. Automobilka kontrovala nabídkou dvoufázového růstu o 2,5 procenta na každé dva roky, následně nabídla tři procenta od letošního dubna a 2,5 procent od 1. ledna 2017. Naposledy zvedla nabídku na 3,3 procenta v první fázi, ani to však ke shodě nevedlo.

Odbory své požadavky zdůvodňují dlouhotrvajícími největšími tržbami značky v historii a náročností práce provázející náběh nových modelů.

Škoda Auto vloni zvýšila zisk o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur, v přepočtu asi 19,1 miliardy korun. Tržby byly rovněž nejvyšší v historii, když stouply o 6,2 procenta na 12,5 miliardy eur, což je zhruba 338 miliard korun. V roce 2014 měla automobilka čistý zisk 18,4 miliardy korun.