Vysoce moderní a energeticky efektivní, tak se od začátku ve Škodovce mluví o nové lisovně.

Její výstavba začala už minulý rok, a hala, kde se bude lisovna nacházet, zabírá plochu velkou téměř dvanáct tisíc metrů čtverečních. V současné době probíhá montáž lisů pro hlavní výrobní linku, a testovací provoz by měl být spuštěn už v úterý.

„Nová lisovna je další důležitou součástí naší ekologické strategie GreenFuture, zaměřené na mimořádně ekologickou a k přírodním zdrojům šetrnou výrobu a energeticky efektivní automobily," říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva boleslavské automobilky, odpovědný za oblast výroby a logistiky.

Podle něj nebude mít nová linka ve střední Evropě obdoby, patří mezi nejmodernější obdobná zařízení široko daleko.

„Vedle příkladné energetické efektivity umožňuje díky decentrálně pracujícím servomotorům také mimořádně pružný výrobní proces a podstatně kratší přeseřizovací časy," upřesnil Michael Oeljeklaus.

Například čas, který je potřeba na výměnu lisovacích nástrojů, se zkrátil na neuvěřitelné tři minuty.

„Další výhodou je, že energii, uvolněnou při lisování, je možno částečně rekuperovat. Ve srovnání s dosavadními zařízeními spotřebuje nová lisovací linky v trvalém provozu až o 15 procent méně energie, a kromě toho se vyznačuje jednoduchou obsluhou," dodal mluvčí automobilky Jozef Baláž.

Po testovací fázi, během níž bude ještě výroba omezena, bude první lisovací linka pro hliníkové karosářské díly uvedena do provozu v únoru 2017 do trvalého provozu.