VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K létu patří čerstvé ovoce, ale také pořádný steak

Praha /ROZHOVOR/ - „Léto v kuchyni mám rád. Je fajn, když můžete grilovat před hostem a popovídat si s ním," říká Jaroslav Zahálka, špičkový český šéfkuchař.

10.6.2013
SDÍLEJ:

Jaroslav Zahálka.Foto: Deník/Jiří Macek

Jeho restaurace se spolu s dalšími 24 zapojily do gurmánského festivalu Šťavnaté léto. Ten začíná dnes a trvá do 30. června. Šéfkuchaři vybraných restaurací budou nabízet tříchodové menu v rámci festivalu Šťavnaté léto, který spadá do seriálu Festivalu chutí.

Pavel Suchánek, z pořadatelské společnosti Alakarte.cz popisuje: „Ke šťavnatému létu patří čerstvé jahody, maliny, angrešt a další sezonní suroviny. Šťavnaté ale nemusí být jen ovoce a zelenina. Může to být i šťavnatý steak a masa na grilu. Léto je plné rozmanitých chutí," říká Suchánek.

Restaurace dostaly možnost, aby si zvolily pro návštěvníky festivalu i luxusnější pokrmy. Hosté si tak mohou vybrat festivalová menu ve třech variantách. Restaurace nabízejí tříchodové menu za 290, 390, nebo 490 korun. Na festivalu tak lze ochutnat i pokrmy z dílny šéfkuchařů zvučných jmen jako třeba Ondřej Slanina (Chateau St. Havel), Jiří Roith (Nad Jezerem), nebo již zmíněný Jaroslav Zahálka (Mood).

Právě Jaroslav Zahálka připravil pro festivalové menu jako předkrm plátky zprudka opečené argentinské svíčkové se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly. „Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou Sous Vide, tedy vaření ve vakuu, a posléze grilována," podotkl Zahálka. Jako hlavní chod nabídne Quesadillas, což je pšeničná tortila s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapeňos, slaninou a uzeným čedarem, podávané se zakysanou smetanou.

Grilování na otevřeném ohni je specialitou i pražské restaurace Koliba u Pastýřky. Šéfkuchař Martin Weiss říká: „Grilováním se zabývám už více než dvacet let. V restauraci máme gril přímo uvnitř, hosté tak mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje."

Festivalové menu je nutné si objednat na internetových stránkách www.stavnateleto.cz. Tam naleznete i seznam všech pětadvaceti zapojených restaurací, z nichž jsou kromě dvou (Restaurace Nad Jezerem Staré Splavy, Ristorante Piazza Brno) všechny z Prahy.

Jaroslav Zahálka radí: Nesolit!

Prošel mnoho pražských restaurací, například La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, nyní je spolumajitelem a šéfkuchařem žižkovské restaurace Mood. Je lektorem v Pražském kulinářském institutu.

MILUJU TORTILY, říká šéfkuchař Jaroslav Zahálka. Ta jeho festivalová v sobě má třeba i slaninu, grilované kuřecí stehno, jalapeňos, uzený čedar a zakysanou smetanu a guacamole.Co se na gril hodí nejvíce?

Grilovat lze prakticky všechno, co je dobré. Zelenina, ryby, mořské plody, prorostlejší druhy masa, kuřecí stehna, bůček.

Doporučujete maso na grilování nakládat?

Nedoporučuji. Pokud používám kvalitní maso, tak si ho nechci kazit marinádami. Další důvod je ryze praktický, protože při grilování nám z olejových marinád odkapává příliš mnoho tuku a tím nám uhlí začíná hořet; může se tak stát, že maso znehodnotíte. Pokud ale nakládám, tak do marinád z vod a bylinek, nebo třeba alkoholu.

Vy nejste ani zastáncem solení masa při grilování, že?

Přesně tak, doporučuji nesolit. Solíme až na konec, jinak by sůl z masa vytáhla vodu a celkově se nabourává struktura masa a na grilu by nám to pak pustilo spolu s vodou i chuť.

Prozraďte nějaký grilovací trik, aby například hovězí steak zůstal hezky šťavnatý?

Negriluji centimetrové nebo ještě tenčí plátky. Pokud ano, tak pouze velmi krátce a na hodně vysokou teplotu, aby se jen maso zatáhlo. To je tak půl minuty z každé strany. Ideální tloušťka steaku by měla být alespoň dva centimetry, takový steak griluji zhruba šest minut. A minimálně dvě minuty nechám odpočinout, než budu podávat.

Máte grilovací zásady?

Rozhodně doporučuji grilovat maso při pokojové teplotě. Mít pořádně očištěný a rozpálený gril a mít kvalitní dřevěné uhlí.

Autor: Jiří Macek

10.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 19 000 Kč Prodavači v prodejnách Prodavači ve vinotéce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce:, Jičínská č.p. 1350, Mladá Boleslav III, 293 01 Mladá Boleslav 1, , Prvotní kontakt: e-mail: havlikova@vinarstvilednice.cz , , Požadujeme:, - příjemné a profesionální vystupování , - výborné komunikační schopnosti , - znalost AJ nebo NJ výhodou, - schopnost a chuť učit se novým věcem (sortiment vín, vinařské oblasti apod.), - zodpovědnost, spolehlivost, nasazení, loajalitu, - zkušenost v prodeji výhodou, - zkušenost s vedením týmu výhodou, - velmi dobrou znalost práce na PC, , Zaměstnanecké výhody:, - práce v příjemném a přátelském prostředí, - příspěvek na stravování, - výrobky společnosti za zaměstnanecké ceny, - příspěvek na penzijní spoření, - sick days 3 dny a další. Pracoviště: Vinařství lednice annovino a.s.- oc olympia, Jičínská, č.p. 1350, 293 01 Mladá Boleslav 1. Informace: Alena Havlíková, +420 725 760 418. Výroba - Ostatní specialisté v oblasti techniky Specialista 37 760 Kč Ostatní specialisté v oblasti techniky Specialista expertních projektů ASBD. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 37760 kč, mzda max. 41573 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - Koordinace expertních a speciálních projektů v oblasti kvality, spokojenosti, profitability, - Komplexní řešení od přípravy, vývoj, testování, roll out, monitoring a follow up projektů, Požadujeme VŠ vzdělání, AJ - hovorová - jednací znalost. Pracoviště: Škoda auto a.s. - kosmonosy, Boleslavská, č.p. 366, 293 06 Kosmonosy. Informace: , . Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 25 000 Kč Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Strojní konstruktér. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: KOHO HLEDÁME?, Hledáme technicky smyšlejícího člověka (SŠ/VŠ vzdělání technického směru - stavební nebo strojírenský obor výhodou) se zájmem o práci ve strojírenské společnosti, který má zkušenosti s tvorbou výkresové dokumentace v konstrukčních 2D, 3D programech typu AutoCAD, SolidWorks, CATIA, apod. Praxe v oboru je velkou výhodou, ale nikoli podmínkou - rádi Vás vše naučíme!, Pokud jste aktivní, spolehlivý a pečlivý člověk, máte nápady a jste ochotný učit se novým věcem, pak jste to Vy koho hledáme! :), , CO VÁS ČEKÁ?, - tvorba výkresové výrobní dokumentace, - vývoj nových a atypických výrobků, - ověřování prototypů ve vlastních zkušebnách, - vytváření technických podkladů a dokumentace pro schvalovací řízení a certifikace výrobků, - moderní a vybavené pracoviště a pracovní pomůcky, smlouva na dobu neurčitou, , CO VÁM NABÍZÍME?, - zázemí prosperující společnosti a stabilní zaměstnání, - moderní prostředí a pracovní vybavení, - skvělý tým kolegů a spolupracovníků, - dobré mzdové ohodnocení a možnost finančního a profesního růstu, - plán zaškolení na pracovní pozici, který Vám pomůže v prvních měsících, - zaměstnanecké výhody a benefity, - vzdělávací kurzy a školení. Pracoviště: Jap - jacina, s.r.o., Nákladní, č.p. 1486, 295 01 Mnichovo Hradiště. Informace: Šárka Libichová, +420 326 773 454,731 661 187. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 15 000 Kč Řidiči tahačů Řidiči tahačů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 33000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce:, Boleslavská č.p. 98/6, 293 06 Kosmonosy, , Prvotní kontakt: osobně: po-pá 6-14 hod.. Pracoviště: Transcentrum automotive logistics a.s., Boleslavská, č.p. 98, 293 06 Kosmonosy. Informace: Milan Krejčí, +420 326 712 835.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipsport extraliga: BK Mladá Boleslav - HC Mountfield HK.
19

Předposlední Boleslav si vyšlápla na lídra z Hradce

Ilustrační foto

Za zvířátky se lze vydat i po sezoně

Co měl Masaryk společného s archeology?

Střední Čechy - Zájem o poznávání dávné i ještě dávnější minulosti prostřednictvím artefaktů, které odborníci nejen vykopou ze země, ale díky zmapování všech okolností nálezu dokážou vyčíst hotové příběhy, povzbudily v sobotu programy k Mezinárodnímu dni archeologie. Rozmanité aktivity nabídla desítka míst po celých středních Čechách.

Modeláři po roce opět předvedli své nejlepší kousky

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Pavilon Domu dětí a mládeže zaplnilo v sobotu na pětapadesát plastikových modelů. Mladoboleslavský klub modelářů zde totiž pořádal už 43. ročník soutěže Velká cena Mladé Boleslavi. Vystavené kousky přilákaly i spoustu zvědavých návštěvníků.

U lékaře Středočeši platí víc než v Praze

Střední Čechy – Ceny služeb jsou smluvní – což ovšem nemá zhola nic společného s představou, že byste snad mohli umlouvat slevu – a tak se liší provozovnu od provozovny. Mohou se dokonce měnit i v průběhu roku. Přesto statistici dokážou určit průměrné hodnoty.

Soutěží pět alejí z kraje. Přibudou?

Střední Čechy – Motivace může být různá. Někdo si chce zasoutěžit o let balonem či novou zrcadlovku známé značky, jiný by prostě rád upozornil na atraktivní alej či stromořadí ze svého okolí. Jedněm i druhým Jiří Kaňa z pořádající organizace Arnika připomíná - na nominování své favoritky do osmého ročníku ankety Alej roku už zbývá čas jen do konce října.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT