VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K létu patří čerstvé ovoce, ale také pořádný steak

Praha /ROZHOVOR/ - „Léto v kuchyni mám rád. Je fajn, když můžete grilovat před hostem a popovídat si s ním," říká Jaroslav Zahálka, špičkový český šéfkuchař.

10.6.2013
SDÍLEJ:

Jaroslav Zahálka.Foto: Deník/Jiří Macek

Jeho restaurace se spolu s dalšími 24 zapojily do gurmánského festivalu Šťavnaté léto. Ten začíná dnes a trvá do 30. června. Šéfkuchaři vybraných restaurací budou nabízet tříchodové menu v rámci festivalu Šťavnaté léto, který spadá do seriálu Festivalu chutí.

Pavel Suchánek, z pořadatelské společnosti Alakarte.cz popisuje: „Ke šťavnatému létu patří čerstvé jahody, maliny, angrešt a další sezonní suroviny. Šťavnaté ale nemusí být jen ovoce a zelenina. Může to být i šťavnatý steak a masa na grilu. Léto je plné rozmanitých chutí," říká Suchánek.

Restaurace dostaly možnost, aby si zvolily pro návštěvníky festivalu i luxusnější pokrmy. Hosté si tak mohou vybrat festivalová menu ve třech variantách. Restaurace nabízejí tříchodové menu za 290, 390, nebo 490 korun. Na festivalu tak lze ochutnat i pokrmy z dílny šéfkuchařů zvučných jmen jako třeba Ondřej Slanina (Chateau St. Havel), Jiří Roith (Nad Jezerem), nebo již zmíněný Jaroslav Zahálka (Mood).

Právě Jaroslav Zahálka připravil pro festivalové menu jako předkrm plátky zprudka opečené argentinské svíčkové se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly. „Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou Sous Vide, tedy vaření ve vakuu, a posléze grilována," podotkl Zahálka. Jako hlavní chod nabídne Quesadillas, což je pšeničná tortila s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapeňos, slaninou a uzeným čedarem, podávané se zakysanou smetanou.

Grilování na otevřeném ohni je specialitou i pražské restaurace Koliba u Pastýřky. Šéfkuchař Martin Weiss říká: „Grilováním se zabývám už více než dvacet let. V restauraci máme gril přímo uvnitř, hosté tak mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje."

Festivalové menu je nutné si objednat na internetových stránkách www.stavnateleto.cz. Tam naleznete i seznam všech pětadvaceti zapojených restaurací, z nichž jsou kromě dvou (Restaurace Nad Jezerem Staré Splavy, Ristorante Piazza Brno) všechny z Prahy.

Jaroslav Zahálka radí: Nesolit!

Prošel mnoho pražských restaurací, například La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, nyní je spolumajitelem a šéfkuchařem žižkovské restaurace Mood. Je lektorem v Pražském kulinářském institutu.

MILUJU TORTILY, říká šéfkuchař Jaroslav Zahálka. Ta jeho festivalová v sobě má třeba i slaninu, grilované kuřecí stehno, jalapeňos, uzený čedar a zakysanou smetanu a guacamole.Co se na gril hodí nejvíce?

Grilovat lze prakticky všechno, co je dobré. Zelenina, ryby, mořské plody, prorostlejší druhy masa, kuřecí stehna, bůček.

Doporučujete maso na grilování nakládat?

Nedoporučuji. Pokud používám kvalitní maso, tak si ho nechci kazit marinádami. Další důvod je ryze praktický, protože při grilování nám z olejových marinád odkapává příliš mnoho tuku a tím nám uhlí začíná hořet; může se tak stát, že maso znehodnotíte. Pokud ale nakládám, tak do marinád z vod a bylinek, nebo třeba alkoholu.

Vy nejste ani zastáncem solení masa při grilování, že?

Přesně tak, doporučuji nesolit. Solíme až na konec, jinak by sůl z masa vytáhla vodu a celkově se nabourává struktura masa a na grilu by nám to pak pustilo spolu s vodou i chuť.

Prozraďte nějaký grilovací trik, aby například hovězí steak zůstal hezky šťavnatý?

Negriluji centimetrové nebo ještě tenčí plátky. Pokud ano, tak pouze velmi krátce a na hodně vysokou teplotu, aby se jen maso zatáhlo. To je tak půl minuty z každé strany. Ideální tloušťka steaku by měla být alespoň dva centimetry, takový steak griluji zhruba šest minut. A minimálně dvě minuty nechám odpočinout, než budu podávat.

Máte grilovací zásady?

Rozhodně doporučuji grilovat maso při pokojové teplotě. Mít pořádně očištěný a rozpálený gril a mít kvalitní dřevěné uhlí.

Autor: Jiří Macek

10.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Architekt, designer 25 000 Kč

Návrháři interiérů Kuchyňský a interierový projektant. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce:, třída T. G. Masaryka č.p. 801, Mladá Boleslav II, 293 01 Mladá Boleslav 1, , Prvotní kontakt: tel.: 605700480, 605700484 (9-17 hod.), e-mail: info@alkainteriery.cz nebo osobně: Kuchyně a interiery Hanák, T.G.Masaryka 801, Mladá Bolelsav, 9.00-12.00, 13.00-17.00 , , Praxe v oboru výhodou, ŘP B výhodou, Komunikativnost, spolehlivost, Smysl pro design, Práce s PC podmínkou, , Zaměstnanecké výhody: zvýhodněný nákup spotřebičů a výrobků, podíl na tržbách,odborný růst, školení.. Pracoviště: Kuchyně a interiery hanák, třída T. G. Masaryka, č.p. 801, 293 01 Mladá Boleslav 1. Informace: Alena Tomíčková, Ing.Karel Urbánek, +420 605 700 480,605 700 484.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocní dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Místo výkonu práce:, Průmyslová č.p. 1260, 293 06 Kosmonosy, , Prvotní kontakt: tel.: 602 562 918 (10-16 hod. v prac. době), e-mail: Futov.n@seznam.cz nebo osobně: přijímací kancelář Husova 192/13, Mladá Boleslav, , Přeprava zboží, materiálu, zařízení a jiných předmětů na pracoviště a přemístění hotových výrobků, nakládání a vykládání nákladních vozidel a vozíků, číštění strojů, zařízení, nástrojů a odstraňování překážek ze strojů., Požadujeme dobrý zdravotní stav., Prašné prostředí, horko, manipulace s dezinfekčními prostředky.. Pracoviště: Ospro production spol. s r.o. - pracoviště kosmonosy, Průmyslová, č.p. 1260, 293 06 Kosmonosy. Informace: Natalija Futovová, +420 602 562 918.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 15 500 Kč

Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Švadleny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo výkonu práce:, Přemyslova č.p. 712, 295 01 Mnichovo Hradiště, , Prvotní kontakt: telefonicky: 604717430 nebo osobně, , Požadujeme praxi v oboru, samostatnost, píli, chtít se učit novým technologiím! Po 3 měsících plat 16.500,- - 19000Kč + prémie dle výkonu švadleny. Možnost zkráceného pracovního úvazku.. Pracoviště: Zdepe.cz s.r.o., Přemyslova, č.p. 712, 295 01 Mnichovo Hradiště. Informace: Dagmar Janovcová, +420 604 717 430.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři dalšího vzdělávání 500 Kč

Lektoři dalšího vzdělávání Lektoři kurzu kamenictví. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce:, Dukelská č.p. 267/2, Mladá Boleslav III, 293 01 Mladá Boleslav 1, , Prvotní kontakt: e-mail: hr@vzdelavanimetis.eu, , Školení bude probíhat ve firmě zabývající se těžbou a zpracováním žuly. Kurz se zaměří na teorii i praxi. Jde o 15 dnů školení v oblastech broušení, řezání, lámání, štípání kamene a norem v kamenictví., , V případě zájmu pošlete životopis na hr@vzdelavanimetis.eu, do předmětu e-mailu uveďte "Kurz kamenictví".. Pracoviště: Ing. et bc. lenka štichauerová - pracoviště dukelská, mb, Dukelská, č.p. 267, 293 01 Mladá Boleslav 1. Informace: Robert Kahánek, +420 604 500 052.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 17. července 2018

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Dalibor Janda

Dozvuky koncertu z března slyší politici ještě dnes

První Koupák Fest ve Všejanech se vydařil

Všejany /FOTOGALERIE/ - I když měli velkou konkurenci v podobě poděbradských Barev léta, organizátoři se nebáli do toho jít. V pěkném prostředí areálu koupaliště, kde je pódium a částečně i hlediště zastřešené, se do toho v sobotu na Koupák Festgu opřely kapely jako Razz, Wotazník, Nespoutaní hoši, TMZTM, Eclipse of Heaven či Green Day Revival.

V centru Prahy se zřítil strop a zranil dělníky. Hasiči ukončili záchranné práce

V Mikulandské ulici v Praze 1 se v úterý dopoledne zřítila klenba v opravované budově. Jednalo se o pád patra o rozměrech asi 5x10 metrů. Na místo vyrazily jednotky Integrovaného záchranného systému. Hasiči původně uvedli, že při neštěstí došlo k zavalení čtyř osob. Tři během krátké doby vyprostili a předali do péče záchranářů, kteří je po ošetření převezli do nemocnice. V sutinách už podle hasičů nikdo není.

Stamiliony na nové kotle jsou na cestě k lidem

Střední Čechy – Tisíce Středočechů čekají na své desetitisíce. Někteří se nedočkají – a teprve další vývoj ukáže, kteří z nich to budou. Taková je aktuální situace při rozdělování podpory v rámci druhé vlny kotlíkových dotací.

Hlavní problém letních dětských táborů: pitná voda

Střední Čechy – Neobjevila se žádná zdravotní ani přírodní pohroma, které by zkomplikovaly fungování letních táborů, a tak dosavadní výsledky provedených kontrol naznačují, že rodiče nemusejí mít o své děti obavy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT