Navíc jde o první z mnoha stanic, které v rámci projektu Smart City do budoucna vzniknou. 1. veřejná dobíjecí stanice v Mladé Boleslavi Raption 50 je výsledkem spolupráce energetické společnosti ŠKO-ENERGO, automobilky ŠKODA-AUTO a města.

První elektrovozy z výrobního pásu automobilky sjedou již v příštím roce, ale budování infrastruktury pro ně je už nyní v plném proudu. „V letošním roce instalujeme na pozemcích města ještě další čtyři dobíjecí stanice,“ uvádí jednatel ŠKO-ENERGO Jaromír Vorel s tím, že jejich zprovoznění proběhne do konce října.

„Budou u plaveckého bazénu, na Staroměstském náměstí, v Jaselské ulici a u fotbalového stadionu. Tyto stanice jsou součástí našeho pilotního projektu, který ukáže nám i městu možnosti v této oblasti. Pokud bude mít vedení města zájem o budování dalších stanic, rádi budeme pomáhat a stanice provozovat,“ řekl.

Robin Povšík (ČSSD).
Objeví se v Mladé Boleslavi Stodolní ulice?

E-Mobilita je klíčovým projektem koncernu, slavnostního zprovoznění dobíjecí stanice se proto zúčastnil Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA-AUTO odpovědný za oblast výroby a logistiky.

„Budoucnost značky ŠKODA je elektrická a výkonná infrastruktura je pro úspěch elektromobility nezbytná. Proto se v Mladé Boleslavi zapojujeme a přispíváme k tomu, aby se domovské město značky rozvinulo ve Smart City pro éru ekotromobility.“

Celý projekt by ovšem nedával smysl, pokud by elektromobily „nečerpaly“ elektřinu z obnovitelných zdrojů. „Zelená energie je pro nás prioritou,“ říká k tomu Jaromír Vorel. „Dokázali jsme už ve výrobě nahradit třetinu fosilních paliv biomasou a dlouhodobým strategickým úkolem je stoprocentní výroba tepla a elektřiny z obnovitelných zdrojů. Také veškerá nakupovaná elektřina do všech závodů, kterou nevyrábíme, dnes má certifikát zelené elektřiny.“

Během nedělního odpoledne, kdy už se o slovo hlásilo extrémní počasí, takže řádně foukalo a pršelo, si účastníci akce nenechali zkazit náladu. Velmi je zajímal především unikátní model Škoda Vision E, který byl symbolicky prvním vozem nabitým z nové stanice. „Také my na ministerstvu vnitra uvažujeme, jak nový trend elektromobility zapojit do našich flotil,“ řekl Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, povařen řízením ministerstva zahraničních věcí.

„Asi se nedočkáme brzy elektrovozů u policie, to bude ještě chvíli trvat, ale třeba Česká pošta by určitě v blízké budoucnosti zvládla převést část svého vozového parku na elektrovozy a já o tom budu se zástupci České pošty jednat. Každopádně přeji této elektrostanici hodně spokojených zákazníků a Mladé Boleslavi co nejvíce elektrovozů v ulicích,“ dodal.

Ilustrační foto
Obyvatel Boleslavska výrazně přibylo

Jana Divišová