Přesto by zemědělci přivítali ale deště více. Ovšem trochu jiného charakteru, aby se situace zlepšila. „Celkově by nemuselo být období velkých dešťů a náhlého sucha, ale aby bylo deště průběžně. A v zimě i více sněhové pokrývky, aby nevznikal deficit vláhy,“ vysvětlila Toulcová.

Že deště výrazně pomohly, si myslí také hlavní agronom společnosti Bramko Václav Mikula. Vláhu uvítala zelenina, brambory i obilí. „Květen byl studený, vegetace přibrzdila. Určitě počasí výrazně pomohlo obilovinám, zachránilo je to,“ řekl a podotkl, že lidová moudrost „Studený máj, ve stodole ráj“ stále platí. „Když projíždíte krajinou, je to na tom obilí vidět. Nikde není žádné suché, vývoj v květnu byl dobrý,“ řekl.

Srážkový deficit částečně vyrovnal déšť i v minulých dnech, kdy se přes území středních Čech přehnala bouře. V oblasti, kde hospodaří Zemědělské družstvo Nečín, spadlo mezi 13 a 21 milimetrů srážek. „Určitě to pomohlo. Situace je nyní lepší. Přesto ale srážek nebyl dostatek, vody je stále málo,“ shrnul předseda družstva Josef Koukolíček.

Podle něj plodinám pomohl i chlad. Ztráty ale i přes zlepšení nějaké budou. „V horkém dubnu nám zaschly odnože, takže není tolik těch plodných klasů. Počasí by se však mohlo projevit na hmotnosti zrna, i počtu zrn v klasu,“ upozornil Koukolíček.

Z aktuálního počasí podle něj těžily nejvíce pícniny. „Sice nebyly žádné velké výnosy, ale mohlo to být ještě horší,“ řekl předseda.

Aktuálně podle odborníků dozrávají obilniny řepky – a vlastně všechno kromě cukrovky a kukuřice. „Bude se tak sklízet většina plodin, máme například ječmen, pšenici nebo mák. To vše pomalu dozrává. Sklízet se začne pravděpodobně v půlce července,“ dodala Zuzana Toulcová.

Ilustrační foto.
Statistici vypočítali průměrnou mzdu ve středních Čechách: 32 464 Kč