Cukrovary v Dobrovici na Mladoboleslavsku a v Českém Meziříčí, které patří společnosti Tereos TTD, zpracovaly po pěti dnech od zahájení letošní řepné kampaně už více než 90 tisíc tun řepy.

„Podle prvních rozborů cukernatost řepy dosahuje z dlouhodobého hlediska průměrné hodnoty,“ sdělil mluvčí TTD Tereos Jakub Hradiský. Firma očekává, že letos zpracuje přes 2,3 milionu tun cukrové řepy.

Společnost TTD Tereos je největším českým zpracovatelem cukrové řepy a výrobcem cukru i lihu. „Plánujeme vyrobit 260 tisíc tun cukru, z toho bude 210 tisíc tun cukru vyrobeno v kvótě,“ uvedl mluvčí. Výrobní kvótu necelých 210 tisíc tun cukru má přidělenou dobrovický cukrovar.

Řepná kampaň začala 16. září a měla by podle očekávání skončit 10. ledna. Denní množství zpracované řepy i výroba cukru, a tedy i délka kampaně, je ale závislá i na počasí. Jde hlavně o to, aby umožnilo zemědělcům dostat řepu včas z polí.

Podle dosavadních výsledků to vypadá, že pěstitelé řepy měli dobrý rok. „Očekáváme, že zpracujeme přes 2,3 milionu tun cukrové řepy z celkové plochy přes 34 tisíc hektarů,“ doplnil Hradiský. Cukrovar

v Dobrovici zpracuje zhruba dvě třetiny a jednu třetinu cukrovar v Českém Meziříčí. Cukernatost řepy se letos pohybuje podle posledních rozborů kolem 18 procent, uvedl mluvčí. „Zatím to vypadá, že se nám poprvé podaří dosáhnout našeho dlouholetého cíle, a to průměrného výnosu přes 70 tun cukrové řepy z hektaru,“ uvedl mluvčí.

Řepu dodává společnosti Tereos TTD 420 pěstitelů z více než 34 tisíc hektarů. Pěstuje se hlavně v polabské nížině a v okolí Českého Meziříčí. Průměrná dopravní vzdálenost řepy do cukrovarů je méně než 50 kilometrů. Ceny výrobních vstupů i základní suroviny jsou obchodním tajemstvím společnosti. Hradiský sdělil, že letos jsou ale výkupní ceny vyšší než loni.

Cukr pod hlavičkou TTD, tedy Thurn Taxis Dobrovice, se vyrábí od roku 1831, kdy kníže Thurn-Taxis založil v Dobrovici továrnu na výrobu cukru. Letos tak oslaví dobrovická továrna 180 let nepřetržité výroby cukru, což je o evropský unikát.