Základní iPhony budou volně dostupné na trhu od 16. září, zvětšené verze až v říjnu. Oba ale půjde předobjednat již o 9. září. Cenově na tom budou takřka totožně jako předešlé verze 13. Základní iPhone 14 bude stát od 799 dolarů (cca 19700 korun) a Plus od 899 dolarů (cca 22000 korun) dle konfigurace. Verze Pro pak od 999 dolarů (cca 24500 korun) a Pro Max od 1099 dolarů (cca 27000). Jedná se ovšem o ceny v USA a reálně i vzhledem k dnešnímu oslabování koruny vůči dolaru mohou být ceny v České republice u každého modelu vyšší dokonce až o 5000 korun.

Kompaktní iPhone 14 a megaverze Plus

S určitou nadsázku se dá tvrdit, že uživatelé Applu jsou jedni z nejkonzervativnějších na technologickém trhu. Nejde jim o velké změny, 200Mpx fotoaparáty či ohebné displeje. V zásadě pouze chtějí, aby věci šlapaly jak mají alespoň po délku pěti let a hardwarově netratili oproti uživatelům systému Android. Proč prostě zásadně měnit něco, co už nějakou dobu zaběhle funguje a stále se jedná o špičkovou a mnohdy nepřekonanou technologii? Například po designové stránce jsou nové iPhony 14 takřka identické s předešlou verzí, a i ta se pouze mírně odlišuje od verze 12. Prodávat se bude iPhone 14 v pěti barvách: černé (midnight), modré, světle béžové (starlight), fialové a červené.

iPhone 14 ProiPhone 14 ProZdroj: se svolením společnosti Apple

OLED displej bude mít velikost 6.1 palců v základní verzi a 6.7 ve verzi Plus. Zajímavé je, že v tmavém prostředí bude moci displej dosáhnout zářivosti až 2000 nitů, což je přibližně třikrát více, než u průměrného chytrého telefonu. Fotomoduly iPhonu 14 jsou zvětšené a hlavní snímač má 12 Mpx. Malou velikostí se nenechte zmást, pravděpodobně se bude jednat o jednu z nejlepších kamer na trhu. Krom toho, že je schopný točit na 4K ve 30 FPS, tak má také optickou stabilizaci s funkcí Active mode, kdy se obraz netřese ani při rychlém běhu. Vylepšené digitální dokreslování obrazu je z části zapříčiněno také výkonným procesorem A15 Bionic s pěti GPU jádry. V nejnižší konfiguraci bude mít interní paměť 128GB a v nejvyšší až 1TB.

Kampaň „Moje místo“ proto dává důraz hlavně na možnost personalizace Facebooku a Instagramu samotnými uživateli.
Meta připomíná bezpečnostní funkce. Na kampani dělali i experti z Olomouce

Foceno z Apple iPhone 14 ProFoceno z Apple iPhone 14 ProZdroj: se svolením společnosti Apple

Zajímavou funkcí je pak například satelitní konektivita, která umožní napojit se na družici a v ohrožení života si zavolat pomoc i v nehostinných podmínkách bez jakéhokoliv signálu. Zapnout také půjde funkci Crash Detection. Ta při autonehodě nebo nějaké podobné extrémní nešťastné události automaticky vytočí tísňovou linku a pošle pomoc. Otázkou bude, jak moc citlivý v tomto směru iPhone 14 bude a zda-li nepřijede záchranka pokaždé, když vám spadne telefon na zem.

iPhone 14 ProiPhone 14 ProZdroj: se svolením společnosti Apple

Klasickým problémem iPhonu bude velikost baterie. Tu raději Apple ani neohlašoval, každopádně lze předpokládat, že bude podobná jako u verze 13 a telefon tak vydrží nabitý přibližně jeden den.

Zdroj: Youtube

Verze Pro bude válcovat konkurenci

Vylepšený iPhone 14 Pro bude se základní verzí mít společné rozměry, velikost a typ displeje, interní paměť a některé softwarové funkce. Prodávat se bude ve třech barvených zpracováních, a to v černé, bílé a zlaté.

iPhone 14 ProiPhone 14 ProZdroj: se svolením společnosti Apple

Namísto výřezu v displeji na přední kameru a senzory má iPhone 14 Pro průstřel, který i tak je vzhledem k dnešním technologiím dost rozměrný. Apple s ním ovšem umí skvěle pracovat a to tak, že za pomocí systémové funkce Dynamic Island využívá černý pruh jako designový prvek sloužící různým aplikacím a informačním bannerům. Největší změny lze sledovat u procesoru a fotomodulů. Namísto procesoru A15 je zde výkonnější Apple A16 Bionic s 5nm technologií. Zadní kamera bude mít tři snímače, s tím, že hlavní z nich bude o velikosti 48 Mpx, tedy čtyřikrát větší než u klasické verze 14. Za zmínku stojí i 12Mpx ultraširokoúhlý snímač a 12Mpx přední selfie kamera. Apple slibuje jedinečnou počítačovou technologii na vykreslování obrazu a ve 4K bude iPhone 14 Pro schopný točit až na 60 FPS.

Pozor na trojského koně. Triada dokáže pozměnit verifikační SMS zprávy, a manipulovat tak finančními transakcemi v legitimních aplikacích.
V mobilech řádí Triada. Trojský kůň umí lidem krást peníze přímo z účtů

Foceno z Apple iPhone 14 ProFoceno z Apple iPhone 14 ProZdroj: se svolením společnosti Apple

Zdroj: Youtube