Zeleninový koláč

Ingredience:

Na náplň:
• 300 g mladé cukety
• 150 g mrkve
• 10 ks sušených rajčat naložených v oleji
• 250 g novozélandského špenátu (­anebo klasického, čerstvého)


Na zálivku:
• 100 ml rostlinného mléka
• 1 lžíce hořčice
• 3 lžíce hrašky
• sůl a pepř

Na těsto:
• 300 g celozrnné špaldové mouky
• špetka soli
• 125 ml oleje
• 125 ml horké vody
• čajová lžička kypřícího prášku

Postup:

Nejprve si připravíme zeleninovou náplň, kterou můžeme obměňovat podle sezóny a vlastní chuti. Náplň může vypadat třeba takto: na nudličky nakrájíme mladou cuketu, mrkev, sušená rajčata naložená v oleji a špenát. Ten novozélandský má mnohem tužší listy než klasický špenát a proto se nerozbředne. Pokud ho nemáte, v klidu použijte čerstvé listy obyčejného špenátu. Dobře promícháme.

Poté si připravíme těsto. Smícháme všechny ingredience a rychle zpracujeme pružné těsto, ihned jej vtlačíme do vymaštěné dortové formy (23 cm), necháme zvýšené okraje. Naplníme zeleninovou směsí a zalijeme zálivkou. Pečeme při 180 °C asi 50 minut.

Všechny speciály z edice Kondice lze zakoupit na eshopu https://eshop.kondice.cz/

Předplatné časopisu Kondice lze objednat ZDE.

A na webu Kondice.cz najdete stovky cvičebních videí, podcasty s odborníky a denně nové články o zdraví a psychologii.