Pro co nejlepší účinek se doporučuje solnou jeskyni navštívit minimálně desetkrát. Už po této době se u pacientů s astmatem a se záněty horních a dolních cest dýchacích jejich stav zlepší stejně, jako po přímořské léčbě a příznivý efekt pár měsíců přetrvá. Chodí sem ale i lidé alergičtí například na pyly, trpící kožními potížemi. Pobyt v solné jeskyni pomáhá i při migréně či pokleslé náladě a povzbuzuje imunitní systém.

Saunování je velmi prospěšné zdraví.
Voňavé saunování, které prospívá zdraví

Pobyt v solné jeskyni je určený pro všechny věkové skupiny, navštěvovat ji mohou i těhotné ženy a jako doplněk pro regeneraci ji používají i sportovci. Také děti z mateřských škol a jesliček sem chodí rády už proto, že tu pro ně mají připravené pěkné pohádky a hračky. Jako preventivní opatření například v období chřipek se v jejich případě solná jeskyně ukázala jako velmi účinná.

Sůl z Mrtvého moře

V jeskyních se využívá kamenná nebo mořská sůl. Mořská sůl je získávána z oblastí Mrtvého, Černého a Baltského moře. Největší účinek na lidský organismus mají jeskyně, které jsou vybudovány ze solných segmentů z Mrtvého moře.

Léčivé účinky soli jsou známé celá staletí. Příkladem může být léčba, jakou podstupovali pacienti ve 30. letech 19. století v solném dole Wieliczka v Polsku, kde se od roku 1958 už běžně léčilo astma, choroby horních a dolních dýchacích cest a alergická onemocnění.

Dršťková polévka z hlívy
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Solná kúra ale bohužel neprospívá každému. Regeneraci v jeskyni by se proto měly vyvarovat osoby, které trpí nemocemi, jako je hyperfunkce štítné žlázy, klaustrofobie, epilepsie, akutní zánětlivé stavy, nádorové onemocnění a tuberkulóza.