Loni nebyli ani v české reprezentaci, letos si deblkanoisté Jaroslav Volf a Benátečák Ondřej Štěpánek dopádlovali na oblíbené trati v německém Augsburgu pro třetí titul mistrů Evropy v kariéře.

Rozhodlo se o něm až u zeleného stolu, neboť po protestu jim byly odečteny dvě sekundy za sporný dotek branky. Čeští vodní slalomáři tak odsunuli z nejvyššího stupínku olympijské vítěze Petra a Pavla Hochschornerovy ze Slovenska.

Česká deblová dvojice vyhrála kontinentální šampionát už v letech 2004 a 2005. Dnes to nejprve vypadalo na čtvrté místo, ale britská dvojice David Florence a Richard Hounslow chybovala ve spodní části trati a za českými reprezentanty nakonec zaostala o pět setin. Už v tu chvíli se Češi radovali z bronzové medaile. Po půl hodině jury rozhodla o tom, že na osmé brance se Volf nedotkl a v českém týmu mohla vypuknout zlatá radost.

Ale nevypukla. „Je to trochu kaňka, protože ty emoce jsou po takové době už jiné," litoval Štěpánek, že se nemohl radovat hned po skončení závodu. „Navíc ještě mohou podat další protest Slováci," řekl Volf ještě před vyhlášením výsledků, které se kvůli časovému limitu na protesty protahovalo.

Češi si nakonec po chvíli došli pro zlato a připomněli si rok 2003, kdy na stejných stupních vítězů stáli na druhé pozici při mistrovství světa. „Máme to tady rádi. Ten kanál jsme si nesčetněkrát proplavali, zalepili jsme tady mnoho rozbitých špiček lodí," vzpomínal s úsměvem dvaatřicetiletý Volf. „Je to pro nás domácí kanál už od juniorských let, tady se nám vždycky dobře závodilo," uvedl o rok starší Štěpánek.

Finálová jízda byla přesně podle jejich představ. „Kluci, i když to nebude medaile, nemám k tomu co říct," pochválil své svěřence kouč Jiří Pultera. „Může to být povzbuzení před olympiádou, já jsem ale hlavně povzbuzený tou jízdou. Všechno nám vyšlo, byla ještě o sekundu rychlejší, než jsem si myslel," řekl Volf. „Já bych byl spokojený, i kdyby to medaile nebyla. Zlato je velký bonus," uvedl zadák Štěpánek.

Když loni jen trénovali a nemohli kvůli zpackané domácí nominaci jezdit Světové poháry, nezlomilo je to. I proto jsou zpět. „Je to zadostiučinění, že jsme doma neleželi, ale makali a dostali se zpátky," řekl Štěpánek. Loňský výpadek berou jako facku, kterou dostali v pravý čas. „Určitě se na to dá tak dívat, že to bylo dobře, ale loni jsem si to rozhodně neříkal a byl jsem pořádně naštvaný," usmíval se Volf.

Zatímco většina reprezentantů si stěžovala na skutečnost, že v minulém týdnu byli na soustředění na olympijské trati v Londýně a cítili únavu, Volf se Štěpánkem si dokázali odpočinout. „Snažili jsme se na vodu vůbec nelézt, jen na rozpádlování před závody a vyplatilo se to. Hodně jsme odpočívali," vysvětloval Štěpánek.

Z olympijských her už mají bronz z Atén a stříbro v Pekingu. Nabízenou posloupnost ale odmítají. „Dnešek pro Londýn neznamená nic, tam to bude jiný závod, jiná voda, nepřikládal bych tomu tady velkou důležitost," prohlásil Volf. Oba si ale ověřili, že patří do světové špičky. „Ale to je tak všechno," shodli se. „Já se k olympiádě neupírám, dneska jsem si to moc užil a chtěl bych si užít také Londýn," dodal Volf.