Italský ostrov Sardínie byl svědkem letošního Mistrovství světa ve 3D lukostřelbě. V této disciplíně se v přírodním terénu stříli lukem z různých vzdáleností do gumových maket zvířat.

Na šampionátu nechyběla ani česká reprezentace, v níž měl trojnásobné zastoupení i oddíl z Libichova. Nejen, že se šampionátu účastnili, ale Věra Majerová zanechala v italských maketách zvířat dosti výraznou stopu. V nejlepší světové konkurenci totiž obsadila konečné páté místo. Dost výrazně však sahala po medaili.

„Je to pro Věru i pro celý náš oddíl obrovský úspěch. Vlastně v první desítce se umístili jenom samé profesionálky, které střílí od mala a lukostřelba je vlastně živí. Proto je páté místo skoro z říše snů," hodnotí za libichovské jejich šéf Josef Jelínek. Světová špička se pak podle jeho slov rekrutuje především ze Švédska, Francie, Itálie či Ruska.

Jelínek se také sám šampionátu aktivně zúčastnil a skončil na 27. místě. Jednu příčku před ním se umístil třetí z libichovské party Robert Ježdík.
Ale zpět k Majerové. Ta procházela spletitým sýtem soutěže na jedničku. Prošla z kvalifikace mezi elitní šestnáctku z 12. místa. „Pak se soutěžilo vyřazovacím systémem, že se předešlé výsledky smazaly a odstřílelo se další kolo. Z něj šla dál pouze polovina nejlepších," popisuje drsný systém mistrovství světa Jelínek.

Mezi nejlepších osm pak postoupila Věra Majerová z fantastického druhého místa. Pak se opět výsledky smázly a šlo se do boje o elitní čtyřku. Mezi osmi nejlepšími z toho bylo čtvrté místo – bohužel však dělené s Italkou, a tak přišel na řadu krutý způsob rozhodování. Rozstřel.

Jedna položka, jeden šíp. Ten uklidila domácí střelkyně jenom o několik málo centimetrů blíže vyznačenému středu a pro českou reprezentantku cesta šampionátem skončila. „Samozřejmě, že nejdřív přišlo zklamání, ale nakonec to musíme brát jako obrovský úspěch," dodává Jelínek.

VĚZEŇSKÁ SLUŽBA

Podle jeho slov panovaly při soutěži ideální klimatické podmínky a střelnice byla také příjemná. „Jenom ty Italy bych zabil," říká s úsměvem na rtu a bez dalšího komentáře Jelínek.

Po celou dobu organizátorům pomáhala s šampionátem italská vězeňská služba. „Oni mají luk a šíp ve znaku, takže to pro ně byla otázka prestiže," vysvětluje nezvyklý doprovod účastníků Jelínek. Bachaři jim asistovali také při přejezdech mezi hotelem a sportovištěm.

KUFRY NELETĚLY

Největší drama ale přišlo při odjezdu domů. „Na závěrečném banketu po skončení mistrovství se totiž všichni Italové ožraly, tak že ráno byl problém s cestou na letiště. Ze Sardinie jsme letěli do Říma, kde jsme měli pouze 40 minut na přestup. Jenže to bychom nesměli čekat půl hodiny na zavazadla," vypráví Jelínek. Letadlo do Paříže nakonec chytli a odtud se pak stihli dostat do Prahy. Ne tak jejich zavazadla. „Kufry nestihly přestup v Římě, takže dorazily několik dní po nás," končí své vyprávění Jelínek.

Všechny tři libichovské střelce čeká v příštím roce evropský šampionát, který bude hostit estonský Tallin.