I když celou sportovně – společenskou událost, která se na Kladensku uskuteční už podvanácté, zastřešuje název Maraton, nejdelší běžeckou tratí je závod na deset kilometrů. Symbolika maratonu spíše náleží nadšeným organizátorům, pro které je zajištění celého závodu „během na dlouhou trať.“ Význam i vyznění akce všech za tu námahu stojí, jak potvrzuje Šárka Hrbková, učitelka prvního stupně Základní školy Velvary, zakladatelka a klíčová persona organizačního týmu.

volejbalisté Kladna na úvod sezony porazili doma Ústí nad Labem jasně 3:0.
Vyčníval polský univerzál

„Od desátého ročníku, kdy byla prvně realizována trať na deset kilometrů a přijelo asi sedm desítek závodníků dokonce i z řad profesionálních běžců, se ukázalo, že hlavním trhákem bude právě hlavní závod, tedy převážně pro dospělé, a ostatní běhy budou jako doplňkové,“ popisuje Šárka Hrbková, jak se z původní myšlenky sportovního vyžití místních stala v posledních letech akce přesahující hranice královského města.

Svědčí o tom i starty některých osobností v hlavním závodě. Letos by znovu neměl chybět olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda a poprvé i běžecký rekordman, ultramaratonec a realizátor mnoha charitativních projektů René Kujan. Přihlásit do závodu se lze do čtvrtečního poledne on-line na www.velvarskymaraton.cz, nebo v průběhu akce na místě. Nabitý program zahájí v 10 hodin start Bikerské 30, účastníci hlavního závodu vyrazí na trať ve 12.20, vyhlášení výsledků je naplánováno na 15.30 hodin.

Kardiochirurg Jan Pirk uprostřed
Zichoveckou 12 okoštoval letos i známý kardiochirurg Jan Pirk