Závodnice mladoboleslavského CS Ivar Author Teamu Tereza Vaníčková má za sebou velký zážitek. O víkendu se totiž poprvé představila v dresu české cyklokrosové reprezentace na mistrovství světa. Na ledem pokryté trati v lucemburském městečku Bieles nakonec dojela v závodě žen do 23 let na třicátém místě. „Byl to pro mě neuvěřitelný zážitek. Jsem moc ráda, že jsem mohla odjet po mistrovství republiky na závody do Hoogerheide, kde se nakonec rozhodlo o mojí účasti na šampionátu," vyprávěla dva dny po návratu z Lucemburska mladá boleslavská závodnice.

A byla stále plná dojmů. „Největší zážitek mám určitě z atmosféry na trati. A pak si nejvíc pamatuji tu velkou podporu po projetí cílem," vypráví Vaníčková.

Závod se pro ní ale nevyvíjel od začátku dobře. Na těžké trati totiž dvakrát spadla. „Hned v úvodu přišel pád, ohnutá páka v prvních metrech, takže jsem odjížděla hodně vzadu. Snažila jsem se dostat dopředu, ale moc místa na předjíždění nebylo. Pak přišel další pád, to už nebylo naštěstí tak velká ztráta," popisuje smolný úvod premiérového závodu na mistrovství světa Tereza Vaníčková.

A pokračuje: „Věděla jsem, že musím vydržet v klidu, každý mohl udělat chybu. Od třetího kola jsem se konečně rozjela a začala pomalu stahovat soupeřky přede mnou."

Boleslavská stopaŽeny do 23 let
30. Tereza Vaníčková

Muži do 23 let
39. David Jarý

Trenér reprezentace ČR
Petr Dlask

Trať v Bieles byla vůbec hodně těžká. „A hlavně každý den jiná!" upozorňuje Tereza Vaníčková. „My jsme na místě byli od čtvrtka a to byl na trati sníh. V pátek jsme trénovali na blátě se sněhem, no a v sobotu do toho všeho napršelo, takže to klouzalo i na silnici," popisuje nakonec třicátá dívka závodu podmínky na trati.

Do posledního kopce přijížděla ještě jako 31. „Věděla jsem, že před posledním sjezdem ještě můžu zabojovat o třicítku, tak jsem to tam prostě poslala," vypráví Vaníčková.

Ta si pochvaluje hlavně získané zkušenosti: „V Čechách člověk takové závody s tak kvalitní konkurencí jet nemůže. Je to pro mě neskutečně velká zkušenost."

V boleslavském CS Ivar Author Teamu navíc kombinuje cyklokros ještě s horskými i silničními koly. Jaká tedy bude její závodní budoucnost? „Silnici asi omezíme, protože já se cítím velmi dobře v terénu a v technice. Takže na programu budou biky a také cyklokros. V něm teď budu chtít zabojovat o nominaci na mistrovství Evropy v Táboře," plánuje si mladoboleslavský cyklistka.