Kolín šampionátem oslaví i zajímavé jubileum. Před půlstoletím totiž získal svou první republikovou medaili slavný Kolíňák Miloš Fišera, pozdější dvojnásobný mistr světa a momentálně jednasedmdesátiletá cyklokrosová legenda.

Hodinový závod se pojede na okruhu dlouhém 3400 metrů a závodníci budou v každém kole projíždět tartanovou dráhu Atletického stadionu Mirka Tučka. „Naše trať je už několik let standardní. Není důvod ji nějak předělávat,“ sdělil ředitel závodu Jan Slavíček.

Budou rozhodovat překážky a písek

„Očekávám, že se pojede na měkčím povrchu, na němž by se mělo rozhodovat na překážkách za výjezdem ze stadionu. Pro závodníky bude rovněž důležité, jak zvládnou písečné pasáže,“ dodal ředitel.

K trati se vyjádřil i trenér české reprezentace Petr Klouček. „Nahrává k tomu, že by se dalo jezdit ve skupinách a mohli bych být svědky zajímavého závodu,“ poznamenal.

Jiří Ticháček v objetí Jaromíra Jágra poté, co v Litvínově na podzim vstřelil svůj první extraligový gól.
Rusové se v letadle nechovali tak, jak měli, popisuje kladenský obránce Ticháček

Boj o medaile bude mít vliv i na nominaci pro mistrovství světa, které se koná na konci ledna v americkém Fayetteville. „V Kolíně se pojede na odlišné trati, než jaká čeká naše jezdce na světovém šampionátu. Nicméně sobotní výsledky budou hrát při skládání nominace roli,“ uvedl Klouček.

„Máme docela kvalitní závodníky v mladších kategoriích, ale v dospělých momentálně není nikdo, kdo by mohl konkurovat světové špičce,“ pokračoval.

„Na šampionátu nastoupí naposledy v Americe žijící Kateřina Nash, ale do Kolína nepřijede,“ zmínil kouč čtyřiačtyřicetiletou veteránku, která je zároveň viceprezidentem Mezinárodní cyklistické unie, v níž zastává post šéfa Komise sportovců.

Tvrdý souboj mezi muži

O nominaci budou bojovat zejména muži. Závod by mohl ovládnout Michael Boroš, který letos z Čechů zajíždí ve světovém poháru nejlepší výsledky. O medaile by měli usilovat i bratři Adam a Jakub Ťoupalíkové, Matěj Stránský, Lubomír Petruš nebo domácí Tomáš Paprstka.

„Vyhovuje mi jízda v nehlubokém blátě. Kdyby mi závod sedl, mohlo by to vyjít. Chci se s tím porvat. Mistrovský titul mi ještě chybí,“ prozradil cyklokrosař týmu Expres CZ-Tufo Kolín.

Mezi ženami patří k favoritkám Pavla Havlíková a Jitka Štěpánová.

Exligista a několikanásobný střelec gólu v Lize mistrů Zdeněk Šenkeřík trénuje přeborový tým SK Uhelné sklady Praha, jako hráč pak působí ve Spartě Mratín.
Mratín je oblíbenou destinací fotbalových hvězd, letos láká diváky na Šenkeříka