Nevlídné sychravé podzimní počasí udělalo z trati neskutečně obtížnou bahenní záležitost, která kladla velké nároky nejen na samotné závodníky, ale také jejich technický realizační tým.

Kadetky

První se na start postavily kadetky. Do čela závodu šla Kateřina Hladíková, start vyšel i Kláře Vernerové, která jela zpočátku na 3. místě, Nicol Hartychová se probíjela vpřed z druhé desítky, kde bojovala i Kateřina Daňková. Blízko za Hladíkovou se držely její největší soupeřky - Magda Mišoňová a Kristýna Zemanová ze Sokola Veltěž.

Kateřina Hladíková držela vedení po celý první okruh. Na začátku druhého kola šla před ní Mišoňová a po několika stech metrech i Zemanová. Toto pořadí si děvčata držela na fyzicky i technicky nesmírně náročné trati až do cíle, kde se Hladíková zaslouženě radovala z mistrovského bronzu!

Nicol Hartychová dokončila na 10., Klára Vernerová na 11. a Kateřina Daňková dojela na 22. místě, přičemž všechna děvčata byla provázena většími či menšími technickými obtížemi.

Starší žáci

V kategorii starších žáků se očekávalo, že o mistrovský dres svedou souboj celosezónní rivalové Matěj Stránský a Matyáš Fiala, přičemž druhý jmenovaný byl mírným favoritem. Průběh závodu tyto předpoklady plně potvrdil.

Oba se rychle vzdálili zbytku startovního pole a s velkým náskokem na ostatní sváděli souboj plný taktiky. Jak oba borci potvrdili po dojezdu, rozhodující okamžik přišel pravděpodobně při posledním průjezdu depem zhruba půl kola před cílem. Matěj Stránský vyměnil pohotově své bahnem obalené kolo za čisté, Matyáš Fiala pokračoval bez výměny.

Několik set metrů před cílem Matěj Stránský v jedné z nejtěžších rozbahněných pasáži dojel Matyáše Fialu a zanedlouho šel na první místo. Jeho soupeř již nedokázal svůj stroj patřičně rozpohybovat a Stránský si ujížděl pro svůj první mistrovský dres a zároveň historicky první cyklokrosový titul pro Ivar CS - Author Team! V cílové rovince se mohl bez obav naplno radovat z mistrovského zlata!

Tomáš Doležal dokončil na 17., Vojta Pařík na 18. a Štěpán Rozsypal na 22. místě. Smůlu měl Vašek Ježek, který měl rozjetý životní závod, když se pohyboval na konci první desítky, avšak zasukovaný řetěz pod nánosem bahna mu nedovolil dokončit.

Kadeti

V závodě kadetů byla na startu kompletní cyklokrosová špička posílená o vynikající silničáře a bikery. Po startu šel do čela Tomáš Ježek a po něm David Šulc, který udržel vedení asi do poloviny prvního kola. To už čelo opanovali Ťoupalík s Hníkem, následováni Tomášem Ježkem z Ivar CS - Author Teamu. Josef Hladík, David Šulc i Jakub Daněk byli v kontaktu nedaleko za nimi.

Davida Šulce postihl na začátku druhého kola pád a ze závodu musel odstoupit, Josef Hladík se prodíral postupně dopředu. Ve vedení se ustálila trojice Ťoupalík, Hník, Ježek. Rozdíly mezi závodníky se na těžké trati postupně zvětšovaly.

Velmi napilno bylo i v depu, kde se horečně pracovalo na očistě kol obalených bahnem. Tomáš Ježek bojoval ze všech sil a v cíli z toho byla další bronzová medaile pro Ivar CS - Author Team! Josef Hladík se nakonec prodral na velmi dobré 4. místo, Jakub Daněk, který řešil problémy s přehazovačkou, dokončil na 17. místě.

Ženy

Závod žen - Elite byl tentokrát zařazen do kategorie C1 UCI. Na startu se objevila i nejlepší česká bikerka Kateřina Nash. Ivar CS - Author Team reprezentovala Tereza Vaníčková. Odstartovala v závěru první desítky, avšak v prvním obtížném místě jí přibrzdil hromadný pád.

V závodě plném překvapení, na velmi obtížné, místy již nesjízdné trati, se posouvala vpřed a v cíli vybojovala slušné 13. místo, které znamenalo další 3 body do světového žebříčku UCI.

Úspěšná sezona

Podnikem v Uničově skončila pro většinu cyklokrosařů Ivar CS - Author Teamu letošní úspěšná sezóna. V soutěži družstev vyhráli starší žáci i kadeti, kadetky skončily druhé.

Vybraní kadeti vyrazí ještě na závody do Belgie a možná i seniorské mistrovství České republiky, které čeká v sobotu 7. ledna v Hlinsku i Terezu Vaníčkovou.

Čtěte také: Pět sekund dělilo boleslavské cyklokrosaře od zlatého hattricku v Jabkenicích

Petr Šulc