Hradištko u Sadské hostilo v sobotu už druhý mítink Zimního jezdeckého poháru ČJF 2019. Týden po vozatajích si na stejném místě dali dostaveníčko parkuroví jezdci. V sedmi soutěžích diváci viděli bezmála dvě stovky startů, což je na první akci v roce nebývalá účast.

V rámci zimního seriálu jsou vypsané tři túry. Nejnapínavější boj o první body do pohárového žebříčku byl dle očekávání v té „velké“, kdy jezdci s koňmi absolvovali parkur stupně S*, tedy s výškou překážek 125 centimetrů. Deset nejlepších dvojic postoupilo do finále a v něm šlo již nejen o bezchybnou jízdu, ale také o čas.

Hned tři koně měla ve finále Tereza Veselá. S Drakem Landosem si nesla zatížení jedním bodem za čas ze základní části a k němu přidala dalších osm. S valachem Easy Jet DHD již nasadila svým soupeřům vysokou laťku, když jako první dokázala projet cílem i napodruhé čistě, a navíc v rychlém čase. Zakrátko jí ovšem předjela o více jak tři sekundy Tereza Mücková s Le Bo Jangles Karsitem a ujala se vedení. Nic na tom nezměnil ani Miloslav Příhoda s Carmanem, i když také ani jednou nechyboval. Tereza Veselá ovšem dokázala na třetí pokus opět vybojovat pozici lídra, když s valachem Handsome DD HDH zapisovala nulu na bodovém kontě a čas 46,12 sekundy.

Trenér Manchesteru United José Mourinho.
Mourinho se vrací k fotbalu. V ruské televizi bude mít vlastní pořad

Jediným, kdo Veselou mohl ještě ohrozit, byl Vladimír Tretera s Gangsterem V/H Noddevelt. Tento zkušený jezdec ještě dokázal ubrat cenné sekundy a díky čistému výkonu v čase 44,72 se stal prvním letošním vítězem velké túry Zimního jezdeckého poháru ČJF v parkurovém skákání. „Koně skákali moc dobře. Na to, že byli letos na závodech poprvé, tak podali moc dobrý výkon,“ chválil Vladimír Tretera. Přiznal však, že určitá časová rezerva se dala ještě najít. „Nejel jsem dnes úplně na maximum. Jsem zvyklý se svými koňmi hodně svižně cválat. S tím prvním, který ještě není tolik zkušený, jsem až tak moc nespěchal, ale s tím druhým jsem zkusil jet víc dopředu a vyšlo to,“ radoval se.

Co udělá s první letošní výhrou? Určitě se mu budou hodit nové rajtky, jelikož ty, které měl na sobě, již definitivně dosloužily. „Mám víc rajtek, ale zrovna dnes jsem si vzal na sebe ty nejstarší a bohužel nevydržely. Snažil jsem se, až to prasklo,“ dodal s úsměvem.

V předešlé seriálové soutěži, která se jela na úrovni o 10 centimetru nižší, se z prvenství radovala Kristýna Vrbenská s Ramzes S.H. V pony túře nenašla přemožitele Klára Hlaváčková. Ta dokonce brala nejvyšší dvě příčky. První byla se Samem 19 a druhá s Cheyenne.

Další parkurové klání proběhne v neděli 24. února v Královicích u Slaného.

Ilustrační foto.
První cíl v pohodě splněn. Vyhráli Český pohár

Josef Malinovský