Naprostá většina tenisových kurtů ve Středočeském kraji nabízí antukové povrchy, případně umělou trávu. Důvod je více než prostý: rozhodují peníze. Antuková hřiště se snadno udržují a nepotřebují tolik péče: na tom se shodují námi oslovení provozovatelé kurtů.

Například Jindřich Synek, předseda LTC Kolín, popisuje travný povrch jako řádově mnohonásobně dražší na údržbu, než jeho antukovou variantu. Důvod je ekonomický. „Je to každodenní sekání, kropení, musí se dosívat nová tráva. Antuka je provozně levnější,“ vysvětlil.

Na novém kurtu ale třeba teď mají umělou trávu. „Umělá tráva se blíží té skutečné, není to prašné, údržbové lepší a příjemné,“ řekl Jindřich Synek.

První program hromadných skladeb v rámci XVI. všesokolského sletu proběhl 5. července 2018 v pražské Eden Aréně.
OBRAZEM: XVI. všesokolský slet v Praze

Pokud jde však o vlastní hru, rozdíly mezi travnatým a antukovým povrchem rozhodně existují, vysvětluje. „Tráva je rychlejší povrch, záleží i na dalších faktorech, třeba jako na vlhkosti, v průběhu turnaje se mění podmínky. Čím se při Wimbledonu tráva ušlapává, tím je hra rychlejší,“ podotkl.

Vít Piskač je předseda klubu TK PTA Kolín, souhlasí s tím, že jde o peníze, jelikož je antuka jednoduchá na údržbu. „Kromě toho nevím, jak by se tráva chovala přes zimu, máme v zimě pět kurtů pod halou. Myslím, že to by byl velký problém,“ řekl. Antuku podle jeho slov naopak stačí v případě potřeby doplnit.

Právě údržba travnatého povrchu by ale potřebovala spoustu času, naznačuje. „Wimbledon se hraje asi čtrnáct dní. Myslím si, že se tam skoro celou dobu dělá údržba trávy a vše čeká na vyvrcholení tímto turnajem. V běžných podmínkách není možné takovou péči trávě dát,“ vysvětlil.

Antuka je podle něj celoroční povrch a hráči z České republiky jsou na něj zvyklí. „Tráva je ale stoprocentně rychlejší povrch, odskoky jsou nižší, balonek se spíše klouže. Na trávě se většinou všichni snaží hrát útočnější,“ řekl Vít Piskač.

Roman Chmelík působí jako šéftrenér TK Roja v Příbrami. Oblíbenost antuky vidí v tom, že travnatý povrch je mnohem dražší. „Kdo postaví takový kurt, tak se mu nikdy nezaplatí. Pochybuji, že někdo bude chodit hrát pravidelně na kurt, kde zaplatí 1500 korun na hodinu,“ podotkl.

Příznivci americké motocyklové značky Harley-Davidson se sešli 5. července na pražkém Výstavišti, aby oslavili 115. výročí značky.
OBRAZEM: Oslavy 115 let americké značky Harley-Davidson